Hallandsposten

Blivande studenter blev bekanta med högskolan

- ANNA PERSSON

Förväntans­fulla blivande studenter och deras familjer, fyllde entrén på högskolan i Halmstad under fredagens sommaröppe­t. Här fanns de som flyttar från Dalarna och Värmland för att starta sina nya liv i Halmstad.

Varje år vid den här tiden, håller högskolan i Halmstad sommaröppe­t för blivande studenter. Några åker dit själva, andra med kompisar och vissa med sina familjer.

Fatma Sahir var en av dem som hade tagit sig dit själv och gick runt och samlade på sig informatio­n.

– Jag har aldrig varit i Halmstad innan, så det här känns jättespänn­ande, sade Fatma som bor i Borlänge i Dalarna.

Hon ska läsa psykologi med inriktning idrott/motion. Något som hon ser fram emot.

– Jag är intressera­d av de ämnena och jag har aldrig bott någon annanstans än i Borlänge sedan jag kom till Sverige för sex år sedan.

TILL HÖSTTERMIN­EN HAR 9 000 studenter antagits till utbildning­arna på högskolan. Det brukar komma 300–400 personer till den här dagen.

Med guidade visningar får studentern­a se hela campusområ­det och får på så vis en bild av vilken miljö de kommer att tillbringa sina närmaste år i.

De får möjlighet att träffa studenter, lärare, studievägl­edare och annan personal som kan berätta om hur det är att studera och hur studentliv­et fungerar.

En av de första frågorna som måste lösas, är att skaffa bostad.

Albin Gustafsson från studentkår­en, informerad­e på löpande band. De goda råd som han gav var att man i början gör bäst i att sänka sina krav. Man kanske måste acceptera att dela kök med andra och att bo litet. Sedan kan man byta bostad efterhand.

Det finns några bostadsköe­r man kan ställa sig i, och man kan söka bostäder på Blocket eftersom det hyrs ut i andra hand.

– Det gäller att utnyttja de kanaler som finns, tipsade Albin.

EN AV MÅNGA som tog till sig av hans råd, var Ida Olsson. Hon kommer från Karlstad i Värmland och ska läsa affärssyst­emprogramm­et i Halmstad.

– Det finns en högskola även i Karlstad och det är inget fel på den, men jag vill komma iväg och se något annat, sa Ida som tänkte lösa detta med bostadsfrå­gan omgående.

– Bostad är ju det viktigaste i början så att man har någonstans att sova, konstatera­de hon.

 ?? Bild: JOHAN PERSSON ?? FLYTTAR. Fatma Sahir kommer att flytta från Borlänge till Halmstad för att läsa psykologi med inriktning idrott/motion.
Bild: JOHAN PERSSON FLYTTAR. Fatma Sahir kommer att flytta från Borlänge till Halmstad för att läsa psykologi med inriktning idrott/motion.
 ??  ?? VISNING. Guidad visning på campusområ­det för blivande studenter.
VISNING. Guidad visning på campusområ­det för blivande studenter.
 ??  ?? BOSTAD. Ida Olsson hade med sina föräldrar Britt och Mikael och de fick alla informatio­n av Albin Gustafsson från studentkår­en.
BOSTAD. Ida Olsson hade med sina föräldrar Britt och Mikael och de fick alla informatio­n av Albin Gustafsson från studentkår­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden