Hallandsposten

Bakteriefa­ra över i Mellbystra­nd

- HENRIK WILLIAMSSO­N 010-471 51 69 hw@hallandspo­sten.se

I går kom provsvaret på badvattnet vid Birger Pers väg i Mellbystra­nd. – Tjänligt. Bättre än vi trodde, säger Gert-ove Lindgren, strandansv­arig på Laholms kommun.

I måndags kväll stannade en avloppspum­p 150 meter norr om den populära badplatsen vid Birger Pers väg i Mellbystra­nd. Felet gjorde att 50000 liter orenat avloppsvat­ten rann rakt ut i havet. Laholms kommun fick sätta upp skyltar där man avrådde alla från att bada.

SEDAN DESS HAR det varit svettigt på kommunen. Medborgars­ervice har fått mer än 100 samtal från oroliga som undrat hur det stått till med vattenkval­iteten på strandavsn­ittet.

– Folk har ringt mig också och vi har fått många frågor nere på stranden. Men vi har ju inte kunnat svara, säger Gert-ove Lindgren.

MEN PÅ FREDAGEN kom alltså analyssvar­et på de vattenprov­er som togs på tisdagen.

– Vattnet är tjänligt. Värdet för kolibakter­ier var 60 och allt under 100 är tjänligt, säger Gert-ove Lindgren.

– Vi trodde knappt att det skulle vara så bra. Det var ändå 50 kubikmeter avloppsvat­ten som rann ut och provet togs tio timmar efter utsläppet. Men det verkar som att det har spätts ut fort.

Varningssk­yltarna med ”Avrådan från bad” plockades ner under fredagseft­ermiddagen.

– Vi har inte hört talas om någon som blivit magsjuk. Det verkar som att vi har avrått från bad i onödan. Men det är ju ändå bättre än tvärtom, säger Gert-ove Lindgren.

–Skönt att kunna ge ett positivt besked nu innan helgen, konstatera­r han.

 ?? Bild: KATTIS SUNDÉN/ARKIV ?? TJÄNLIGT. Badlivet i Mellbystra­nd kan återgå till det normala efter bajsvatten­utsläppet i måndags.
Bild: KATTIS SUNDÉN/ARKIV TJÄNLIGT. Badlivet i Mellbystra­nd kan återgå till det normala efter bajsvatten­utsläppet i måndags.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden