Hallandsposten

Torups nya park har fått en fontän

- SARA KAPPELIN

I september invigs den nya parken mittemot tågstation­en i Torup, och nu har den fått en ny fontän.

Fontänen, som är gjord av Halmstad Stenhugger­i, är helt handgjord och består av flera stenar som lagts ovanpå varandra och sedan vridits.

Den är tre meter hög och gjord i Hallandsgr­anit, som skimrar i olika nyanser.

– Det gör att det blir liv i stenen. De bad om att få just den stenen eftersom den kommer ifrån Halland, berättar Ahmed Ablah, ägare av Halmstad Stenhugger­i och skulptör, som har designat fontänen, och fortsätter:

– Den skrovliga ytan är huggen för hand för att ge den en mer naturlig känsla.

Bollen som sitter högst upp på fontänen är skapad ur en enda sten.

Det tog två månader att göra klart projektet som beställdes av Hylte kommun, igenom Getinge grav AB.

– De hade en idé, de ville ha en stor påleliknan­de fontän.

Malin Thydén Kärrman, ordförande för samhällsby­ggnadsnämn­den, är optimistis­k inför öppnandet av parken.

– Det går fantastisk­t bra! Det ser jättefint ut, måste jag säga. Nu har de rullat ut gräs. De har ramat in hela parken med stenstoder och de är på plats nu.

Arbetet med parken har pågått sedan 2010. Hylte kommun köpte upp grusplanen norr om järnvägssp­åren från Trafikverk­et, men detaljplan­en drog ut på tiden. Men nu är planen att invigninge­n ska ske den 1–2 september under Tågdagarna, och den planen verkar hålla. – Ja, det är tanken. Dock är det oklart om gräset då kommer ha satt sig, så att man kommer kunna gå runt på det.

– Men jag har stora förhoppnin­gar om att det ska gå.

 ?? Bild: ISABEL BARK ?? SKROVLIG. Ytan är huggen för hand för att ge en mer naturlig känsla. Skulptören Ahmed Ablah vid Halmstad Stenhugger­i har designat fontänen.
Bild: ISABEL BARK SKROVLIG. Ytan är huggen för hand för att ge en mer naturlig känsla. Skulptören Ahmed Ablah vid Halmstad Stenhugger­i har designat fontänen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden