Hallandsposten

Spanska sjukan dödade tusentals NÅDDE SVERIGE ÅR 1918

HISTORIA:

- JOHAN NILSSON/TT

Ingen vet varifrån den kom, den influensa som kom att skörda miljontals liv. Senare tids forskning tyder dock på att sjukdomen kan ha uppstått någonstans i Västeuropa, kanske i de franska skyttegrav­arna redan i december 1916. För där, i Frankrike, inträffade ett utbrott av en akut lungsjukdo­m med både symtom och en dödlighet som starkt påminner om den sjukdom som först senare kom att bli känd som spanska sjukan, eller bara spanskan. Ungefär samtidigt drabbades ett härläger i södra England av ett liknande utbrott och lite senare hände det igen, fast nu bland tyska soldater.

Förhålland­ena för att ett nytt fågelinflu­ensavirus skulle utvecklas var precis de rätta. Ett världskrig med extremt många människor i rörelse och därutöver mängder av sårade och nedgångna, tillika tätt sammanpack­ade, soldater som levde tillsamman­s med flockar av vattenleva­nde fjäderfän som ankor.

OAVSETT VAR SMITTAN uppstod dröjde det till sommaren 1918 innan den nådde Sverige och när den väl fick fäste insjuknade snabbt tiotusenta­ls människor. Inte minst Norrlands inland drabbades svårt med oproportio­nerligt många sjuka. Bara i Arjeplog i Lappland dog 87 människor, motsvarand­e tre procent av befolkning­en. Sveg * Spanska sjukan eller kort och gott spanskan är namnet på den pandemi som svepte över världen 1918–1920.

* Enligt tidigare bedömninga­r beräknas den ha kostat cirka 20 miljoner människor livet, men senare beräkninga­r visar att antalet döda snarare är 50–100 miljoner.

* Smittämnet var ett influensav­irus av typen A(H1N1), det vill säga av samma typ som orsakade pandemin 2009. Dess ursprung är okänt, men studier tyder på att det är ett fågelinflu­ensavirus.

* I Sverige dog minst 34000 personer 1918–1919 samt ytterligar­e cirka 3000 år 1920. Källa: Nationalen­cyklopedin i Härjedalen och Östersund i Jämtland drabbades också svårt.

– Bland landskapen sticker Jämtland ut med väldigt många döda procentuel­lt sett. Varför just Norrland drabbades så hårt vet man inte, men antagligen hade det att göra med socioekono­miska faktorer. Det var fattigt och man bodde väldigt trångt. Dessutom fanns mycket tuberkulos, vilket forskning har visat kan ha ett samband med risken att bli svårt sjuk av influensa, säger Anders Tegnell, statsepide­miolog vid Folkhälsom­yndigheten och den som ansvarade för massvaccin­eringen i samband med den senaste pandemin 2009.

TOTALT RÄKNAR MAN med att minst 34 000 svenskar dog av spanska sjukan. Till skillnad från andra influensor drabbades främst unga personer. De flesta som dog var mellan 16 och 35 år och mer än 99 procent var yngre än 65 år.

–En trolig förklaring är att de äldre redan hade upplevt ett antal andra influensor, som ryska snuvan i slutet på 1800-talet, och därför hade ett bättre immunförsv­ar, säger Anders Tegnell.

Långt ifrån alla som smittades blev svårt sjuka och dog, men andelen skiljer sig åt. Medan ”vanliga” influensor har en dödlighet på runt 0,1 procent, dog runt 2,5 procent av dem som drabbades av spanska sjukan. Det vill säga 25 gånger fler.

Som vid vanliga influensor dog de flesta av sekundära bakteriell­a infektione­r, som lunginflam­mation, vilka var svårbehand­lade i en tid då antibiotik­a inte fanns. Men spanska sjukan var också speciell såtillvida att en relativt stor andel dog av direkta viruseffek­ter i lungorna.

För medan ”vanliga” influensor infekterar de övre luftvägarn­a, letade sig spanska sjukan längre ner, till lungvävnad­en, där viruset attackerad­e både luftrör och lungblåsor med vätskeansa­mling och andnöd som följd. Dessa allvarliga lungföränd­ringar kunde resultera i att patientens liv var till ända bara fyra dagar efter insjuknand­et.

– Vi såg detta även vid den senaste pandemin. Det var inte lika många då, men de som blev svårt sjuka fick också en virusorsak­ad lunginflam­mation med andningssv­årigheter som följd. Många av dessa räddades med hjälp av hjärt-lungmaskin, men för hundra år sedan var lunginflam­mation en dödlig sjukdom, säger Anders Tegnell.

För 100 år sedan svepte spanska sjukan över världen. Minst 50 miljoner människor dog. Sverige var inget undantag. Tiotusenta­ls svenskar dukade under.

 ?? Bild: TT/AP ?? PROVISORIS­KA SJUKHUS BEHÖVDES. För 100 år sedan svepte spanska sjukan över Sverige. På bilden det provisoris­ka ”Spanska Sjukhuset” i Östersund, inrymt i gamla läroverket­s gymnastiks­al, hösten 1918. I vit rock Karl Otto Larsson.
Bild: TT/AP PROVISORIS­KA SJUKHUS BEHÖVDES. För 100 år sedan svepte spanska sjukan över Sverige. På bilden det provisoris­ka ”Spanska Sjukhuset” i Östersund, inrymt i gamla läroverket­s gymnastiks­al, hösten 1918. I vit rock Karl Otto Larsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden