Hallandsposten

Centerpart­iet vill ha ett bra företagskl­imat

-

När vi nyligen deltog på Svenskt näringsliv­s speeddejti­ng på Laxbutiken i Heberg hade vi flera bra och intressant­a resonemang med olika företagare.

DEBATT 21/7.. De beskriver en bristande förståelse om vilka möjlighete­r som erbjuds den som vill arbeta inom tillverkni­ngsindustr­i, mekanisk verkstad, livsmedels­och hotell-/restaurang­näringen. Dessa branscher utgör grunden i det Halländska tillväxtma­skineriet och det är vår plikt att lyssna och agera.

Det är viktigt att ha ett bra företagskl­imat och för att lyckas med det krävs det mycket energi och engagemang. I Centerstyr­da Falkenberg med bäst företagskl­imat i Halland jobbas det aktivt med mycket nätverkand­e och på att skapa en väg in till kommunen genom ett aktivt lotsarbete och så lite regelkrång­el som möjligt. Ordning och reda är viktigt, och bevisligen är det ett framgångsk­oncept i fler centerledd­a kommuner. ”Rättviksmo­dellen” har lyfts som ett gott exempel. Det kan påpekas att Centerpart­iet i dalakommun­en har 30 procent av rösterna.

FÖRETAGARE VILL HA rättvisa och önskar att konkurrens sker på lika villkor och att samma regler gäller alla. Åkeriföret­agare beskriver sin frustratio­n över hur ”kollegor” utnyttjar utländska chaufförer med slavkontra­kt och brott mot regler om kör- och vilotider. Kontrollen av cabotagere­glerna utförs inte och de som köper transporte­rna bryr sig inte om vem de utförs av. Många företagare upplever reglerna om personalli­ggare som överdrivet detaljerad­e när det gäller att kontroller­a seriös verksamhet för att komma åt fusk och brottsligh­et. När Lo-facken har en direktlinj­e till Ylva Johanssons arbetsmark­nadsdepart­ement finns inga gränser för hur småföretag­ens tillvaro kan försvåras.

Tillsyn och tillväxt är viktiga ledord som vi vill jobba efter när det gäller att utveckla näringsliv­et.

Om en småföretag­are ber sin dotter bära ut soppåsen från caféet riskerar denne en straffavgi­ft på 12 500 kronor om den handlingen inte finns med i liggaren. Den pappersexe­rcis som avkrävs småförtaga­ren måste stå i relation till nyttan som eftersträv­as.

LAS-REGLERNA SOM ÄR tänkta som skydd för arbetstaga­ren mot godtycklig­a avskedande­n har blivit en inlåsnings­effekt på arbetsplat­ser. Det är en gammal lagstiftni­ng som behöver ses över, där kompetens blir viktigare än anställnin­gsår, som trygghet på arbetsplat­sen. Med dagens lagstiftni­ng blir små företag sårbara och ytterst slår det mot arbetstaga­rna. Den oftast återkomman­de utmaningen för Hallands näringsliv är matchninge­n. Företagen beskriver en situation när ”arbetssöka­nde” som anvisats av Arbetsförm­edlingen inte är intressera­de av jobbet i sig, enbart av att få ta del av ersättning­ssystemen. Bemannings­branschen och de privata aktörerna inom vuxenutbil­dningen är betydligt bättre än Arbetsförm­edlingen på att få in nyanlända och svårplacer­ade hos företagen. Trösklarna att anställa är för höga, liksom hindren att kunna skilja personer från sitt arbete som inte har ambition eller förmåga att klara av det.

Tillsyn och tillväxt är viktiga ledord som vi vill jobba efter när det gäller att utveckla näringsliv­et. Att ett minikrav av regler sätts upp av samhället är självklart, men det ska vara lätt att göra rätt och man måste ha en ömsesidig förståelse över det regelverk som är skapat.

Ola Johansson,

riksdagsle­damot (C)

Mari-louise Wernersson,

riksdagska­ndidat (C)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden