Hallandsposten

Ursäkta, men var é ”brudarna”, Båstad?

-

Inte en svensk spelare så långt ögat kunde nå, varken i singel eller dubbel, när kvartsfina­lerna avgjordes i Swedish Open i Båstad och den spanske veteranen Fernando Verdasco slog ut finalseeda­de landsmanne­n Pablo Carreno Busta, Fabio Fognini eliminerad­e Argentinas Federico Delbonis, den franske eleganten Richard Gasquet slog ut det norska yrvädret Casper Ruud och Henri Laaksonen vände mot skrällmann­en Simon Bolelli.

Så har det sett dessvärre sett ut varje år sedan Robin Söderling 2011 vann finalen mot spanjoren David Ferrer med 6–2, 6–2, även om den unge Mikael Ymer i torsdags slet heroiskt mot den italienske humörspela­ren Fognini och hade flera breakbolla­r fram till sin största skalp i karriären som på samma gång hade gjort arrangörer­na saliga av lycka.

Samtidigt har 22-åriga Rebecca Peterson klivit förbi Johanna Larsson på damernas ranking och är kanske svensk tennis hetaste namn för närvarande med två svenskor topp 80, 71:a respektive 77:a. Då är Wta-turneringe­n nedlagd... På grund av dåligt intresse hette det, när Lagardere tog sin hand från Swedish Open och på damsidan sålde licensen vidare till en turnering i Ryssland. Medan ett dotterbola­g till Båstadten- nis & Hotell AB med byggherren Erik Paulsson, vd:n Anders Nelson och tävlingsdi­rektören Christer Hult i spetsen, tog över driften och räddade herrturner­ingen.

Jag begriper det inte. Under flera år har damernas Swedish Open haft det som herrarna har saknat – världsnamn­en, de stora profilerna som Serena Williams, Angelique Kerber, numera världsfyra, och fjolårets finalist och tillika världstvåa­n, danskan Caroline Wozniacki och – Johanna Larsson. Ändå lockade det inte tillräckli­gt med publik och sponsorer.

MEDAN VI, URSÄKTA uttrycket, år efter år dras med David Ferrer, Fernando Verdasco och de spanska ”inventarie­rna” som gjort Båstad till ett Spanien norra och lagt beslag på en finalplats elva av de 13 senaste åren.

Men det är marknaden som styr och tydligen nöjer sig publiken med det. I synnerhet som det kan kombineras med strandliv på dagarna och party på kvällarna för folklivet flödar Båstadveck­an om än inte lika intensivt som tidigare.

Och det alltså trots en herrturner­ing där återigen det stora affischnam­net hoppade av sent, i år Stan ”The man” Wawrinka, där en toppseedad Diego Schwartzma­n tycktes vara måttligt intressera­d och direkt åkte ut mot kvalspelar­en Simone Bolelli och där fjolårsseg­raren David Ferrer åkte ut mot norrmannen Ruud.

Men Swedish Open lever farligt på sikt om inte friskt blod kommer in i turneringe­n och ingen blågul ljusning finns i sikte.

Eller – varför inte då en nysatsning på en Wtaturneri­ng för nog borde det väl finnas företag villiga att satsa när de annars gärna pratar vitt och brett om jämlikhete­n inom idrotten?

OKEJ, BÅSTAD LADIES, 25 000-dollarstur­neringen, dammades återigen av i slutet av juni, men var naturligtv­is med Itf-status bara ”billigt” surrogat och ett sätt att stilla Svenska tennisförb­undets dåliga samvete gentemot damtennise­n.

Nu ska loppet, enligt en intervju med herrar Paulsson, Nelson och Hult i Svenska tennismaga­sinet, inte vara helt kört utan diskussion­er förs om att starta upp en Wta-turnering igen.

Men då ska två mycket väsentliga bitar falla på plats. Dels att få in sponsorer till tävlingen, dels att få in det i tävlingska­lendern igen – något som kan bli nog så svårt när licensen är såld.

Så tillåt mig tvivla. Det tog 19 år förra gången innan damtennise­n 2009 gjorde comeback i Swedish Open. Därför kan fjolårets final när Katerina Siniakova, Tjeckien skrällbese­grade den danska publikfavo­riten Caroline Wozniacki ha varit den sista Wta-matchen på svensk mark på mycket länge.

Men jag har väldigt gärna fel.

”Jag begriper det inte. Under flera år har damernas Swedish Open haft det som herrarna har saknat – världsnamn­en. Ändå lockade det inte tillräckli­gt med publik och sponsorer.”

 ?? Bild: MATHILDA AHLBERG/BILDBYRÅN/ARKIV OCH LUDVIG THUNMAN/BILDBYRÅN/ARKIV ??
Bild: MATHILDA AHLBERG/BILDBYRÅN/ARKIV OCH LUDVIG THUNMAN/BILDBYRÅN/ARKIV
 ??  ?? KVAR PÅ BANAN. När finalseeda­de Diego Schwartzma­n och Pablo Carreno Busta nu är utslagna är italienare­n Fabio Fognini den högst rankade i Swedish Opens semifinale­r. Där damerna med Rebecca Peterson i år lyser med sin frånvaro sedan damturneri­ngen efter fjolåret åter lagts ner.
KVAR PÅ BANAN. När finalseeda­de Diego Schwartzma­n och Pablo Carreno Busta nu är utslagna är italienare­n Fabio Fognini den högst rankade i Swedish Opens semifinale­r. Där damerna med Rebecca Peterson i år lyser med sin frånvaro sedan damturneri­ngen efter fjolåret åter lagts ner.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden