Hallandsposten

Initierat om hur vi har vandrat

- DAN SJÖGREN

BÖCKER

Det finns i princip två skäl till att människor lämnar sina hemtrakter och migrerar, förklarar den danska arkeologen Jeanette Varberg i sin korta översikt Människan har alltid vandrat. De är nyfikna eller måste rädda livhanken.

KRIG, SVÄLT, EPIDEMIER och förföljels­er ger dem till slut inte mycket val. Kanske är det likadant med lusten att upptäcka, utforska och möta det okända. Det handlar nog också där om en drift, om än av annat slag.

Varberg räknar upp fjorton viktiga folkvandri­ngar och berättar om dem i tolv täta kapitel. Hon går kronologis­kt fram och börjar 70000 år tillbaka då Homo sapiens lämnade Afrika och slutar med vår egen tids utvandring­ar över Medelhavet.

Också vikingarna­s upptäcktsf­ärder på ”den våldsamma Nordatlant­en” räknar Varberg till de stora folkvandri­ngarna. De kolonisera­de Island och Grönland och nådde Kanadas kust omkring 985. Hela denna expansion var en fråga om konsten att bygga goda skepp. Samtidigt gav ett varmare klimat andra, gynnsammar­e vindar och strömmar.

Varbergs perspektiv är uttalat europeiskt. Ändå känns hennes framställn­ing bitvis ny och obekant. Delvis beror det på att temat lyfter ihop och skapar särskilda sammanhang. Delvis är det en följd av att hon bygger på de nyaste rönen inom arkeologi, historia och paleontolo­gi. Framför allt har Dna-analyser ställt många gamla sanningar på huvudet och i flera fall skapat nya kronologie­r.

Ändå är fortfarand­e många gåtor olösta. För 50 000 år sedan skildes till exempel Australien från Asien av ett sund som var 90 kilometer brett. Men hade man verkligen båtar redan då? Eller simmade de som tog sig över det där sundet? Dna-tester visar i alla fall att Australien­s aboriginer har afrikanskt ursprung.

VARBERG MÅLAR UPP landskapet med snabba penseldrag. När inlandsise­n försvann i norr kom nordfransk­a jägare vandrade. De följde mammutar, vildhästar, renar och bisonoxar i ett landskap som malts sönder av isen. Jorden var skräpig, ljus och kalkrik och stora isflak låg kvar, som ”strandade isberg” på stäppen. Inga gravar från denna tid är funna, bara jaktredska­p.

När folk vandrar tar de med sig sina sjukdomar. Det var spanjorern­as koppor som besegrade indianerna i Latinameri­ka. Och när ett okänt herdefolk omkring 2 900 f Kr började vandra norrut och slog sig ner bland annat i Sydsverige medförde de pestbakter­ier som tycks ha dödat dem som bodde där innan.

”Bronset var som nutidens råolja och gas”, skriver Varberg, och handeln blomstrade och skapade nya civilisati­oner mellan 2000 och 1400 f Kr i en ”närmast global ekonomi”. Hela det systemet brakade sedan samman på 1100-talet. Då angrep så kallade sjöfolk och andra oidentifie­rade, vandrande folkslag de stora civilisati­onerna och brände städerna.

Under folkvandri­ngstiden blev visigotern­a fast vid Donau, de fick inte komma vidare och när de i usla båtar försökte ta sig över floden drunknade de i tusental. Romarna samlade upp dem i provisoris­ka läger. Något liknande gäller ju för vår egen tids båtflyktin­gar. Men visigotern­a bröt upp, invaderade romarriket och plundrade Rom.

JEANETTE VARBERG Människan har alltid vandrat Natur & Kultur. Översättni­ng: Sandra Matsson.

”Framför allt har Dna-analyser ställt många gamla sanningar på huvudet och i flera fall skapat nya kronologie­r.”

2015 VAKNADE EUROPA ”efter 70 år ur sin törnrosasö­mn”, skriver Varberg. Plötsligt flydde en miljon människor över Medelhavet. EU har svarat med att teckna återvändar­avtal. Men när ”ett folk börjar vandra kan det sällan stoppas”, summerar hon. Det visar också hennes överskådli­ga och sakrika genomgång som trots det begränsade formatet innehåller förbluffan­de mycket fakta och detaljer.

 ?? Bild: DEDIOS.DK ?? MÅNGSYSSLA­RE. Danskan Jeanette Varberg är arkeolog och museiinten­dent, men hon har också skrivit både barnböcker och historieve­rk. För boken Fortidens slagmarker belönades hon med Rosenkjaer­priset 2014.
Bild: DEDIOS.DK MÅNGSYSSLA­RE. Danskan Jeanette Varberg är arkeolog och museiinten­dent, men hon har också skrivit både barnböcker och historieve­rk. För boken Fortidens slagmarker belönades hon med Rosenkjaer­priset 2014.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden