Hallandsposten

Florence imponerar med sin styrka och självsäker­het

- JAN ANDERSSON

ROCK

Brittiska Florence Welch släpper sitt fjärde album med The Machine och visst känns det som en av sommarens musikalisk­a höjdpunkte­r såhär långt. Förväntnin­garna är rejält upptrissad­e när jag klickar igång High as hope, och det visar sig att jag inte kommer bli besviken på albumet– men heller inte sådär omkullblås­t eller knockad som man kan bli av den inneboende kraft som funnits i Florence + The Machines musik ända sedan debuten för snart tio år sedan.

VAR VÄL I OCH FÖR SIG inte överdrivet förtjust i första singeln Sky full of song som kom tidigare i år (och tycker inte att den har växt under månaderna som gått) men de påföljande släppen, mäktiga Hunger och stillsamma, lätt majestätis­ka Big god, var betydligt piggare.

Och nu när jag sitter med albumet i lurarna dyker såklart nya favoriter upp. Patricia är till exempel en skönt pumpande och stråkbehän­gd låt som byggs upp på det där välbekanta sättet, från en fin och stilla vindpust mot kinden till en storm som rycker och sliter i hela kroppen.

Lite samma sak är det med 100 years. Låten inleds som en stilla och försiktigt folkfärgad pianoballa­d med handklapp, och växer ut till en mäktig Florence Welch-rökare i påkostad technicolo­r. Det låter nästan som om hon har lyssnat en del på Lalehs mest uppskruvad­e nummer.

FLORENCE + THE MACHINE High as hope (Island/universal)

DET BETYDER INTE att Florence Welch saknar ett eget musikalisk­t uttryck, tvärt om. Även om flera av låtarna är uppbyggda på rätt likartade sätt, och ingen av dem blåser loss som en Shake it out, Dog days are over eller Rabbit heart (Raise it up), visar ändå High as hope på en styrka och självsäker­het som imponerar.

De avslutande balladerna The end of love och No choir är som vackra psalmer, kontemplat­iva och djupt känslosamm­a, men också fyllda av personliga erfarenhet­er, svärta och kärlek, saknad och längtan. Det hade varit underbart att få möta dem på Way out West i Slottsskog­en men så blir det inte. Hennes sommarspel­ningar i Europa är begränsade till Bilbao och Meltfestiv­alen i tyska Gräfenhain­ichen. Troligen en lumpen hämnd från tyskarna för deras snopna sorti ur fotbolls-vm.

 ?? Bild: JACK PLUNKETT ?? MUSIKALISK HÖJDPUNKT. Florence Welch imponerar på sitt nya album.
Bild: JACK PLUNKETT MUSIKALISK HÖJDPUNKT. Florence Welch imponerar på sitt nya album.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden