Hallandsposten

Dagen då plåt lockar mer än plask

HALMSTAD: På lördagen var det ingen som badade på Brottet. Istället vallfärdad­e besökare för att beskåda 300 plåtklädda skönheter.

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yp@hallandspo­sten.se

Jonas Bergman, kommunstyr­elsens ordförande, fick äran att inviga årets upplaga av Halmstad Sports Car Event och konstatera­de att evenemange­t betyder mycket för Sveriges cab-tätaste kommun.

Extra behjärtans­värt är att allt arbete görs av ideella krafter och att överskotte­t går till välgörande ändamål. I år delas vinsten mellan Barncancer­fonden och föreningen Mind, som bemannar en stödlinje för de som mår psykiskt dåligt.

Cirka 300 utställare hade tagit sig till Brottet och visade upp allt från moderna sportbilar till nostalgifr­amkallande skönheter.

– Jag märker att min bil väcker många minnen och det är det som är så kul, säger Reine Ragnarsson från Laholm, som tagit med sin ögonsten – en maroonröd Saab 92B De Luxe från 1955.

Samma filosofi har Christer Grindhage från Olofström, med en 50-årsjubiler­ande Opel GT:

–Den stora grejen är att möta andra som är lika knäppa eller som har historier att berätta. Bilträffar har också mer och mer blivit en familjefes­t och det tycker jag är härligt, säger han.

FÖR ÖRJAN ANDERSSON från Skene var det första gången han visade upp sin Pontiac Trans Am från 1968, som han lackerat i guld och rött och använder som bruksbil.

– Jag ville ha en fin daily driver, men det är klart att det blir lite uppmärksam­het när man parkerar vid mataffären, säger han.

Som traditione­n bjuder var också tv-profilen Bosse Bildoktor på plats och agerade konferenci­er tillsamman­s med motorjourn­alisten Peter Sundfeldt.

– Jag har tappat räkningen på vilket år i ordningen det är, men det är lika kul varje gång. Här möts både de riktiga entusiaste­rna och de som ännu inte skådat ljuset, förklarar Bosse och tillägger att när man väl upptäckt bilens underbara värld så är det kört:

– Då är man fast för livet. Det är alltså livsfarlig­t att vara här!

Som en del i eventet utser en jury vinnare i de fem olika klasserna; sportbilar, rally- och tävlingsbi­lar, Gt-bilar, specialbil­ar samt entusiastb­ilar. Därutöver fick också Bosse Bildoktor göra ett eget val.

– Jag är ju en riktig nörd, så jag letar efter det unika och tittar på

Under lördagen förvandlad­es Brottet till ett eldorado för alla som uppskattar vackra bilar. Runt 10000 besökare ville beskåda allt från bulliga Saabar till Helgonets P1800.

”Har man väl skådat ljuset så är man fast för livet.”

BOSSE BILDOKTOR

små detaljer. Jag gick till exempel förbi en Maserati som hade ett väldigt vackert topplock.

Hans val föll dock till slut på en privatägd Volvo P 1800, som förärades ett inramat fotografi, som Bosse själv tagit.

På tal om P1800 så var ett av dagens dragplåste­r just den bil som Roger Moore rattade i den legendaris­ka tv-serien Helgonet på 1960-talet.

– Moore tog över den och hade den som privat bil. Den är i ett fantastisk­t skick och inte ens omlackerad. Numera ägs den av Volvo museum, berättar Jan Modin, en av eventets huvudansva­riga.

ALLDELES INTILL HELGONETS bil stod annars det fordon som kanske förtjänade allra störst uppmärksam­het – en elbil daterad 1908 och signerad glödlampan­s uppfinnare Thomas Edison.

Tanken svindlar när man tänker på att tekniken funnits i 110 år, men först nu börjat bli ett reellt alternativ till bensin- och dieselbila­r.

– Det var förstås oljebransc­hen som såg till att elbilen inte fick fäste då. Det finns fler exempel på teknikutve­ckling där konkurrent­er köpt upp patentet och stoppat den, konstatera­r Jan Modin.

Den här gången tror han dock elbilen har kommit för att stanna.

– Om två år, när Halmstad Sports Car Event firar tioårsjubi­leum, så kommer halva området att vara fyllt med elbilar, tippar han.

 ?? Bild: JOHAN PERSSON ?? LÄCKER LACK. Örjan Andersson från Skene visade för första gången upp sin Pontiac Trans Am från 1968, som han har lackerat om i guld och blodrött. ”Jag ville ha en fin daily driver, men det är klart att det blir lite uppmärksam­het när man parkerar vid mataffären”, säger han.
Bild: JOHAN PERSSON LÄCKER LACK. Örjan Andersson från Skene visade för första gången upp sin Pontiac Trans Am från 1968, som han har lackerat om i guld och blodrött. ”Jag ville ha en fin daily driver, men det är klart att det blir lite uppmärksam­het när man parkerar vid mataffären”, säger han.
 ??  ??
 ??  ?? STOLT ÄGARE. Christer Grindhage från Olofström visade sin 50-årsjubiler­ande Opel GT, med originellt skidräcke för vattenskid­or där bak. ”Bilträffar har mer och mer blivit en familjefes­t och det tycker
STOLT ÄGARE. Christer Grindhage från Olofström visade sin 50-årsjubiler­ande Opel GT, med originellt skidräcke för vattenskid­or där bak. ”Bilträffar har mer och mer blivit en familjefes­t och det tycker
 ?? Bild: JOHAN PERSSON ?? jag är härligt”, säger han.
Bild: JOHAN PERSSON jag är härligt”, säger han.
 ??  ?? FÖRE SIN TID. Bland årets dragplåste­r fanns elbilen Baker Electric från 1908 som kunde köras tio mil på en laddning. Dagens elbilar klarar 30-40 mil.
FÖRE SIN TID. Bland årets dragplåste­r fanns elbilen Baker Electric från 1908 som kunde köras tio mil på en laddning. Dagens elbilar klarar 30-40 mil.
 ??  ?? LÄCKER LACK. Örjan Andersson från Skene visade för första gången upp sin Pontiac Trans Am från 1968, som han lackerat om i guld och blodrött.
LÄCKER LACK. Örjan Andersson från Skene visade för första gången upp sin Pontiac Trans Am från 1968, som han lackerat om i guld och blodrött.
 ??  ?? MINNESVÄRT. Jenny Broén förevigade sönerna Gustaf och Colin framför en Jaguar XK120. Just denna modell firar 70-årsjubileu­m i år.
MINNESVÄRT. Jenny Broén förevigade sönerna Gustaf och Colin framför en Jaguar XK120. Just denna modell firar 70-årsjubileu­m i år.
 ??  ?? NOSTALGI. Reine Ragnarsson från Laholm hade med sig sin maroonröda Saab 92B De Luxe från 1955 som väckte många minnen hos besökarna.
NOSTALGI. Reine Ragnarsson från Laholm hade med sig sin maroonröda Saab 92B De Luxe från 1955 som väckte många minnen hos besökarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden