Hallandsposten

Lokalt i topp i årets aquathlon i Tylösand

- POVEL ARWIDSON 010-471 51 28 pa@hallandspo­sten.se

Att solen låg på och att vågorna härjade i havet var inget som hindrade de drygt 170 deltagarna i Tylösand Aquathlon & Swim. 2 000 meter simning och ett halvmarato­n var det som gällde för de allra tuffaste.

– Men man kan välja att simma och springa betydligt kortare distanser om man vill. Det är det som blir det roliga, att alla kan vara med här och tävla på samma plats oavsett nivå, säger Anders Björkholm, tävlingsan­svarig.

Tylösand Aquathlon & Swim är alltså en kombinerad sim- och löptävling, och efter en simtur i havet väntade alltså en löpsträcka.

– Det är lite tjusningen med det. Att man blandar in simningen och dessutom har växlingen som ett moment, när man ska se till att få av sig våtdräkten och göra sig klar för löpningen så snabbt som möjligt, säger Johan Skogmalm, från Team Triathlon & Multisport, som vann klassen 400 meter simning plus sju kilometer löpning.

BLAND TOPPLACERI­NGARNA I ”elitklasse­n”, den längsta distansen, fanns det också många lokala namn. Jonna Hedbys, som represente­rar Halmstad Triathlete­rna fick en silvermeda­lj, endast slagen av Eva Nyström.

– Det var ett fantastisk­t roligt lopp. Eva är min stora triathlonf­örebild, så det var väldigt roligt att få tävla mot henne. Hon simmade snabbare än mig, men jag tog igen mycket på löpningen, säger Jonna.

OCH PÅ HERRSIDAN tog 18-årige Halmstadso­nen Dennis Dukic en bronspeng.

– Jag kom femma förra året, så målet var medalj nu, säger han.

Dennis som ju också är en talang inom ”vanlig” simning, och var i Sm-final tidigare i somras. Därför var det inte förvånande att han var först upp ur vattnet, och snarare fick se sig slagen på löpningen.

– Han som vann (Jamie Hinton, från England) var ikapp mig redan på första varvet. Men han som slutade tvåa kom förbi mig med bara några kilometer kvar, säger Dennis.

Och något som Dennis inte är van vid som bassängsim­mare är ju vågorna – vilka var ovanligt starka i Tylösand i lördags.

– Ja, det var lite vågigt. Jag tränar ju i princip aldrig i öppet vatten, och är inte så erfaren med det. Man har ju inget att följa här på samma sätt, man får kolla upp och hitta bojarna så man inte simmar snett, säger han.

 ?? Bild: JOHAN PERSSON ?? MASSTART. De cirka 170 deltagarna startade alla samtidigt – färgen på badmössan indikerade vilken klass de deltog i.
Bild: JOHAN PERSSON MASSTART. De cirka 170 deltagarna startade alla samtidigt – färgen på badmössan indikerade vilken klass de deltog i.
 ?? Bild: JOHAN PERSSON ?? OMBYTE I FARTEN. Att växlingen mellan simning och löpning ska gå snabbt är ett viktigt moment i aquathlon.
Bild: JOHAN PERSSON OMBYTE I FARTEN. Att växlingen mellan simning och löpning ska gå snabbt är ett viktigt moment i aquathlon.
 ?? Bild: JOHAN PERSSON ?? RÖRLIGA HINDER. Med tanke på att loppet ägde rum mitt på Tylösand fick de tävlande se upp med de ordinarie badgästern­a på stranden.
Bild: JOHAN PERSSON RÖRLIGA HINDER. Med tanke på att loppet ägde rum mitt på Tylösand fick de tävlande se upp med de ordinarie badgästern­a på stranden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden