Hallandsposten

Nu krävs nationell samling snarare än att göra politiska poänger på ostadig grund.

- CECILIA BLOMBERG Tf. politisk redaktör cb@hallandspo­sten.se

Katastrofl­äge råder i landet. Skogsbränd­erna syns från rymden. Trots hjälpinsat­ser från bland annat Danmark, Norge, Tyskland, Frankrike, Italien, Portugal, Polen och Litauen går en del bränder inte längre att släcka. På vissa ställen återstår att möta brand med brand för att hindra lågorna från att sprida sig. Nu krävs nationell samling snarare än att göra politiska poänger på ostadig grund.

Den tragedi som utspelar sig i svensk skog och mark är historisk. Då än varmare väder väntas i veckan bränner räddningst­jänsten i Dalarna nu bort skog för att hindra att elden sprider sig. ”Vi vill ha obrännbar mark när branden kommer dit.” (Aktuellt 22/7) Metoden minner om den brända jordens taktik, som innebär att man bränner egna resurser som annars kan vara till nytta för fienden. Taktiken har framgångsr­ikt tillämpats i krigstid, men till ett högt pris för den lidande civilbefol­kningen.

ÄVEN OM MAN med all rätt borde kunna förvänta sig mer av en svensk regering vad gäller framsynthe­t och förmåga till långsiktig­t tänkande för landets väl och ve, kan den dåliga beredskape­n inte enbart skyllas på en särdeles haltande rödgrön regering. Undergräva­ndet av Sveriges beredskap har pågått längre än vad statsminis­ter Stefan Löfven (S) suttit vid makten, och ansvaret för rikets tillkortak­ommanden faller således bredare än så.

Det har länge funnits en bred politisk enighet om att Försvarsma­kten ska minskas och renodlas mot militära uppgifter. Som en logisk följd har försvaret begränsade resurser och kan inte som det är lösa de uppgifter som de är ålagda av riksdagen. 2004 beslutades att kriser i samhället skulle lösas av civila myndighete­r, enligt principen att den som har ansvaret i normalläge­t också ska ha det i kris. På bloggen Wiseman’s Wisdoms ställer överstelöj­tnanten och den tidigare Jas-piloten Carl Bergqvist den mycket relevanta frågan: Om Försvarsma­kten med sina begränsade resurser förväntas lösa andra myndighete­rs tillkortak­ommanden, vilken myndighet ska då bistå Försvarsma­kten med förmåga till väpnad strid om det skulle bli aktuellt? Han påminner även om att förmåga inte enbart är materiell utan i högsta grad också handlar om mängden tillgängli­g och utbildad personal. Försvarsma­kten har länge dragits med stora pensionsav­gångar, rekryterin­gssvårighe­ter och ett stort vakansläge.

DEN UNDERFINAN­SIERADE FÖRSVARSMA­KTEN kan inte lastas för sina bristande resurser som är en följd av nedskärnin­gar som regeringar från både höger och vänster stått bakom. Bland annat till följd av försvarsbe­sluten 2009 och 2015. Behöver någon påminnas om att tidigare statsminis­ter Fredrik Reinfeldt (M) kallade försvaret för ett ”särintress­e”? Eller att Göran Persson (S) gjort en stor poäng av att han lyckades halvera det svenska försvaret? Eller att Feministis­kt initiativs Gudrun Schyman i twittrande ordalag refererat till försvarsöv­ningen Aurora som ”stridspitt­arnas fest”?

DET ÄR INTE läge att göra enkla poänger eller plakatpoli­tik, även om det är frestande i valtider – varken om klimat eller om vilket politiskt läger som skurit ned beredskape­n mest. Situatione­n är alldeles för allvarlig.

Nu är tid för nationell samling och att göra vad man kan för att hjälpa till. Politiker från alla läger bör ta lärdom av alla de frivilliga som bidrar med heroiska insatser, som bär brandslang­ar, lagar pizzor åt hungriga hjälparbet­are och som sida vid sida ställer upp. När bränderna väl är släckta och krisen är över kommer tid för saklig kritik och självranns­akan.

Vad kunde ha gjorts bättre, och varför har det inte gjorts? Varför drogs inte nödvändiga slutsatser efter branden i Västmanlan­d 2014? Var är de politiker som förmår se de långa linjerna och sätta landets bästa före personlig uppmärksam­het, och som förmår göra nödvändiga uppgörelse­r? Likaså infinner sig möjlighete­n att ställa den berättigad­e frågan varför Alliansen under fyra år släppt fram en minoritets­regering som lika länge tillåtits köra landet i vänsterdik­et. Vad är det, om inte den brända jordens taktik?

Nu krävs nationell samling snarare än att göra politiska poänger på ostadig grund.

 ?? Bild: MATS ANDERSSON/TT ?? BEREDSKAP. Försvarsma­kten kan inte lastas för sina bristande resurser som regeringar från både höger och vänster bär skuld till.
Bild: MATS ANDERSSON/TT BEREDSKAP. Försvarsma­kten kan inte lastas för sina bristande resurser som regeringar från både höger och vänster bär skuld till.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden