Hallandsposten

Polisen varnar för många cykelstöld­er

HALMSTAD: Omkring 1200 cyklar anmäls som stulna varje år. Brottsligh­eten når sin topp under sommaren, som blivit en högsäsong för tjuvarna.

- MICHAEL LARSSON 010-471 51 50 ml@hallandspo­sten.se

Sommar och sol innebär att fler plockar fram cykeln och ger sig ut på gator och torg. Men även den klåfingrig­a delen av befolkning­en lägger i en högre växel under sommarmåna­derna, som kommit att bli en högsäsong för cykeltjuva­r.

Ungefär 1200 cykelstöld­er anmäls varje år i Halmstad vilket innebär att det i snitt stjäls 25 cyklar i kommunen varje vecka. Brottsligh­eten når sin topp under de varmare månaderna, även om det fortfarand­e är många som drabbas under resterande delar av kalenderår­et.

– Rent generellt kan man säga att cykelstöld­er är ett av de vanligaste egendomsbr­otten, ungefär sex procent av alla hushåll drabbas, säger Kenneth Mattsson, kommunpoli­s

i Halmstad, som jobbar mot brottsligh­eten.

DOCK FINNS DET enligt polisen ett stort mörkertal när det kommer till cykelstöld­er, uppskattni­ngsvis är det bara 40 procent av stölderna som kommer till deras kännedom.

När fler väljer cykeln framför andra färdmedel, som är vanligt

under de varmare månaderna, innebär det att fler cyklar är i omlopp – något som i sin tur medför fler tillfällen för tjuvarna att slå till. Under juli månad förra året rapportera­des 184 cykelstöld­er i Halmstad, jämförelse­vis är det nästan dubbelt så många som juni då det gjordes 94 anmälninga­r och maj då det gjordes 104.

– Det här är ett jättestort problem, det stjäls alldeles för många cyklar i Halmstad. Vi jobbar med de resurser vi har för att utreda brotten i den mån vi kan, och vi jobbar även i brottsföre­byggande syfte genom att medvetengö­ra problemati­ken, säger Kenneth Mattsson.

DET KRÄVS ETT engagemang från hela samhället om man ska råda bot på stölderna, menar Kenneth Mattson.

– Polisen har sitt uppdrag i att utreda och förebygga brott, men vi behöver hjälp. Det är tillfället som gör tjuven och det finns många åtgärder man kan vidta för att göra det svårare för tjuven. Det kan handla om att skaffa ett säkert lås, stöldmärka cykeln och se till att låsa fast ramen – inte bara hjulet, säger han.

 ?? Bild: BJÖRN LARSSON ASK/TT/ARKIV ?? FEL. Polisen rekommende­rar att man låser fast cykelns ram vid ett fast objekt för att göra det svårare för tjuven.
Bild: BJÖRN LARSSON ASK/TT/ARKIV FEL. Polisen rekommende­rar att man låser fast cykelns ram vid ett fast objekt för att göra det svårare för tjuven.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden