Hallandsposten

Därför blev han mördad

- ANDERS HOLMER 010-471 51 30 ah@hallandspo­sten.se

På första rättegångs­dagen presentera­de åklagarsid­an ett motiv till mordet vid Marbäck.

Åklagarnas teori om varför de mordåtalad­e tog livet av en 29-åring på en skogsväg vid Marbäck är att han börjat jobba som knarkkurir åt dem – och att en av transporte­rna gick snett. Vid första rättegångs­dagen nekade dock samtliga fyra all inblandnin­g i mordet.

Eftersom de två åtalade tvillingbr­öderna – som var 17 år när mordet ägde rum, men som nu hunnit fylla 18 år – suttit häktade sedan början av mars var det första gången på fyra och en halv månad som de sågs när de leddes in i säkerhetss­alen i Halmstads tingsrätt. Kriminalvå­rdens personal såg dock till att de inte gavs möjlighet att prata med varandra. De fick heller inte kommunicer­a med de andra medåtalade: deras 51-årige far och deras 25-årige kamrat.

Åklagarna ägnade en del av första rättegångs­dagen åt att visa vilka kopplingar som finns mellan 25-åringen och de andra. Även om tvillingar­nas pappa är invandrad till Sverige har de andra vuxit upp i Hjällbo i Göteborg.

När regeringen för några år sedan meddelade att det skulle sättas in olika åtgärder för att stävja den organisera­de brottsligh­eten var just Hjällbo ett av de 14 bostadsomr­åden som lyftes fram som de mest kriminellt belastade i landet.

– DE ÅTALADES FAMILJER har varit inblandade i droghandel­n i det här området, men efter att en av tvillingar­nas storebröde­r blev beskjuten kände de sig tvingade att lämna Göteborg, förklarar kammaråkla­gare Andreas Bergman.

Tvillingar­nas familj flyttade till Blekinge, medan 25-åringen hamnade i Falköping.

– Men de fortsatte med narkotikah­andel i Göteborg, säger Andreas Bergman och pekar på hur två storebröde­r till tvillingar­na greps i augusti förra året – och senare dömdes till fängelse för narkotikab­rott.

– Tvillingar­na har tagit över brödernas verksamhet, menar kammaråkla­garen.

Som bevis tar han bland annat det faktum att en av tvillingar­na, tillsamman­s med 25-åringen, greps för narkotikab­rott bara två dagar efter att storebröde­rna anhållits.

– I slutet av förra året började 29-åringen transporte­ra narkotika åt dem, men som framgår av telefonavl­yssningar gick någon av transporte­rna snett.

FÖRSTA RÄTTEGÅNGS­DAGEN handlade annars mest om mobilmaste­r och simkort. I timme efter timme visade åklagarna hur de åtalade haft kontakt under planeringe­n och hur de rört sig vid mordet. Försvarsad­vokaterna menar dock att det inte finns några bevis för vem som haft mobilerna vid de olika tidpunkter­na.

NIO RÄTTEGÅNGS­DAGAR är inplanerad­e. Nästa är på fredag, då åklagarna fortsätter sin sakframstä­llan.

 ??  ??
 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? MORDPLATSE­N. Polisens tekniker kunde i januari snabbt hitta olika bevis intill platsen vid Marbäck där 29-åringen låg död. På fredag fortsätter åklagarna att presentera dessa inför rätten.
Bild: JARI VÄLITALO MORDPLATSE­N. Polisens tekniker kunde i januari snabbt hitta olika bevis intill platsen vid Marbäck där 29-åringen låg död. På fredag fortsätter åklagarna att presentera dessa inför rätten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden