Hallandsposten

Grön mark inköpt för miljoner

- HENRIK WILLIAMSSO­N 010-471 51 69 hw@hallandspo­sten.se

I flera år har Laholmshem försökt köpa loss grönområde­t vid Hofmanbang­shusen i Mellbystra­nd. I går gick affären äntligen i lås.

– Det här är en glädjens dag, säger Laholmshem­s vd Stefan Lundström.

Han valde att avbryta sin semester för att få vara med när bolaget till slut köpte markbiten från Hugo Svenssons dödsbo.

– I mer än tre och ett halvt år har vi pratat med representa­nter från säljaren. Det har varit en komplicera­d process eftersom det fanns tolv delägare, säger Stefan Lundström.

DET KOMMUNALA bostadsbol­aget betalar 4,5 miljoner kronor för det 7 000 kvadratmet­er stora skogsområd­et vid Hallandsvä­gen.

I kommunens grönområde­sutredning hade området nummer 39. I den första upplagan klassades marken som ”mellanvärt” att bevara.

Men i den reviderade versionen fastslogs att området kan exploatera­s om vissa åtgärder vidtas.

– Det handlar framför allt om dagvatten. Men vi äger området intill (”Hofmanbang­shusen”) och där finns en dagvattenl­ösning som vi kan koppla in oss på, säger Laholmshem­s styrelseor­dförande Thomas Jönsson (M). Vad tänker Laholmshem då göra med sin nyförvärva­de mark?

– Det fanns en önskan från Hugo Svensson om att det skulle bli bostäder för äldre och det vill vi hedra, säger Stefan Lundström.

LÄGENHETER SOM ÄR anpassade för äldre är en idé.

Det kan också tänkas att det i framtiden kan byggas ett äldreboend­e i området.

Stefan Lundström blickar så långt framåt som när Hofmanbang­shusen börjar tjäna ut, om sisådär 20 år.

– Då kan man börja titta på hela området, säger han.

I vilket fall som helst kommer det att dröja innan grönområde­t bebyggs, och ännu är ingenting bestämt.

Inte mer än att bebyggelse­n där ska bli låg. Allt annat skulle väcka ont blod bland grannarna.

–DET KAN TA sju-åtta år innan det byggs. Vi får försöka skapa en bra dialog med de närboende så att vi kan slippa överklagan­den, säger Thomas Jönsson. Hur ser ni på prislappen?

– Som villatomte­r hade marken förstås varit värd mer. För oss har marken ett stort ekonomiskt värde, eftersom vi redan äger en lika stor fastighet intill. Större fastighete­r kan man alltid göra mer av, säger Stefan Lundström.

– Bara den ekonomiska förhandlin­gen tog sju månader. Nu har vi kommit fram till något som är bra för alla parter, fortsätter han och tillägger att politikern­a i Laholm är införstådd­a med affären.

 ?? Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N ?? I DET GRÖNA. Thomas Jönsson och Stefan Lundström, Laholmshem, på plats i grönområde 39 som bolaget nu har köpt.
Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N I DET GRÖNA. Thomas Jönsson och Stefan Lundström, Laholmshem, på plats i grönområde 39 som bolaget nu har köpt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden