Hallandsposten

Utökade förbud mot eldning

- LENNART HILDINGSSO­N

I fredags infördes också ett så kallat totalt eldningsfö­rbud i Hylte kommun.

Det innebär, förutom de begränsnin­gar som eldningsfö­rbudet från 23 maj har, att man endast får använda grill på den privata tomten; det råder nu förbud att använda de offentliga grillplats­er som bland annat finns vid kommunens badplatser.

DET TOTALA eldningsfö­rbudet infördes dygnet efter att Halmstads kommun gjort samma sak.

– Vi har samrått med de olika räddningst­jänsterna i länet om det här. Men varje kommun tar ändå beslut själva, säger Mikael Andersson, ställföret­rädande räddningsc­hef i Hylte kommun.

Brandkårss­tyrkorna i Hylte – uppbyggda med deltidsbra­ndmän i jour – ligger i nuläget i normal beredskap. Men man står ändå, enligt Mikael Andersson, på tå inför eventuella larm. Med sina fulltankad­e utryckning­sfordon är kårerna i länet beredda att rycka in även i angränsand­e kommuner om det skulle uppstå skogsbrand någonstans.

I Hylte har det under den senaste veckan inte varit några incidenter i skog och mark som skulle kunna utveckla sig.

– DET ENDA jag har hört talas om är några fall att det grillats där man inte ska elda, säger Mikael Andersson och berättar att besökare vid stranden i Ibro, i Femsjö, svarat för ett av dessa.

Delvis också av den anledninge­n åkte han under måndagen runt till de kommunala badstrände­rna och satte upp anslag om det totala eldningsfö­rbudet som nu råder.

 ?? Bild: LENNART HILDINGSSO­N ?? STOPP. Mikael Andersson, vikarieran­de chef för brandväsen­det i Hylte, sätter upp anslag som förbjuder eldning vid kommunens badplatser.
Bild: LENNART HILDINGSSO­N STOPP. Mikael Andersson, vikarieran­de chef för brandväsen­det i Hylte, sätter upp anslag som förbjuder eldning vid kommunens badplatser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden