Hallandsposten

Stimmet lär barn att fixa simmet

- JOHANNA ULRIKA ORRE juo@hallandspo­sten.se

Morgonen börjar med fisken/hajen och följs av pingvinen, sköldpadda­n och baddaren. Bättre sommar för att lära sig simma är svår att föreställa sig.

– Det är när man gör något fast man är rädd som man är modig, säger en mamma uppmuntran­de till sin fyraåriga dotter när de lämnar bassängen.

FLICKAN SIMMAR som en fisk trots sina unga år men tyckte att det var lite läskigt att hoppa från kanten fast Susanne Peter, ansvarig för Simklubben Stimmets sommarsims­kola i Skummeslöv­sbadet, tog emot henne.

Men till slut fattade hon mod och hoppade.

När nästa grupp, den så kallade sköldpadda­n, tar plats i bassängen får de först börja med lite uppvärmand­e och vattentill­vänjande lekar.

– Kom alla mina simbarn som bubblande plaskmonst­er, ropar Susanne Peter och strax är luften fylld av vatten som flyger åt alla håll medan barnen tar sig från ena långsidan till den andra.

Nästa gång är det i stället ”bubblande vattenkoka­re” som rör sig genom vattnet. Alla grupper består av upp till tolv barn. En del av barnen deltar alla sex veckor som sommarsims­kolan pågår, andra är bara med en vecka eller två.

SUSANNE PETER VERKAR trots det ha stenkoll på vem som behöver hjälp med vad när det strax blir dags att flyta och sprattla sig fram med hjälp av simdynor i vattnet.

– Svårast är det i början av varje vecka innan man har lärt känna alla nya barn och vet vad de klarar av, kommentera­r hon.

Fördelen med sommarsims­kola är enligt henne att många av barnen lär sig simma snabbare eftersom de går varje dag i stället för en gång i veckan som under de vanliga terminerna.

 ??  ??
 ?? Bild: JOHANNA ULRIKA ORRE ?? LEKFULLT. För att vänja barnen vid att få vatten i ansiktet kastar simläraren Susanne Peter ut plastsköld­paddor som barnen får plocka upp från botten.
Bild: JOHANNA ULRIKA ORRE LEKFULLT. För att vänja barnen vid att få vatten i ansiktet kastar simläraren Susanne Peter ut plastsköld­paddor som barnen får plocka upp från botten.
 ??  ?? FJÄDERLÄTT. För att klara simmärket sköldpadda­n ska man bland annat kunna flyta i ryggläge 5 sekunder utan hjälpmedel.
FJÄDERLÄTT. För att klara simmärket sköldpadda­n ska man bland annat kunna flyta i ryggläge 5 sekunder utan hjälpmedel.
 ??  ?? VARMT. Trots det fina vädret börjar varje simgrupp dagens övningar med lite uppvärmnin­g på land.
VARMT. Trots det fina vädret börjar varje simgrupp dagens övningar med lite uppvärmnin­g på land.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden