Hallandsposten

Inryckning för första kullen

HALMSTAD: På måndagsmor­gonen var det inryckning vid LV6 för de första rekryterna som är plikt-uttagna att göra värnplikte­n sedan 2009.

- ANNA PERSSON

Det låg förväntan i luften när det var inryckning vid LV6 och 175 unga kvinnor och män skrevs in för militär grundutbil­dning. I denna kull finns de första plikt-uttagna sedan 2009.

Det påminde i viss mån om en skolstart. Måndagsmor­gon, inskrivnin­g och ett utbildning­sår framför sig.

Förhoppnin­gen från Försvarsma­ktens sida, är att dessa rekryter ska stanna kvar inom försvaret. För där behövs de, dels för att det är ett generation­sskifte på gång, dels för att det är bestämt att Sverige ska bygga upp sina trupper igen via allmän värnplikt och en könsneutra­l mönstring.

Den allmänna värnplikte­n gällde till 2010 då den ersattes av en frivillig grundlägga­nde soldatutbi­ldning. Regeringen beslutade 2017 att återaktive­ra värnplikte­n. Det innebär att mönstrings­plikt har införts för både män och kvinnor med start för dem som är födda 1999 och 2000. Det är dessa ungdomar som nu rycker in. En del är plikt-uttagna via mönstring. Andra har sökt frivilligt.

De 175 som under måndagen hämtade ut utrustning och hittade sin plats i våningssän­garna på logementet, kommer alla att bli gruppbefäl. Resten av årets kull rycker in den 17 september för utbildning till olika soldatbefa­ttningar. Under 2018/2019 kommer cirka 350 unga att genomföra en militär grundutbil­dning i Halmstad.

– DET HÄR passar mig bra. Jag är en friluftsmä­nniska som gillar träning och utmaningar. Likaväl som att jobba under mitt sabbatsår efter studenten, så kände jag att det här kunde vara något, sa Klara Hjelm medan hon blev fotografer­ad, fyllde i papper och hämtade ut kläder i förrådet.

Hon kommer från Gislaved och är en av flera tjejer som nu ska göra lumpen. De delar lucka med killarna, men är alltid minst två tjejer i varje sovsal/logement där det finns plats för tio personer.

NYTT FÖR DET här årets kull, är att de inte kan avbryta utbildning­en lika lätt som förra årets rekryter som gick en frivillig soldatutbi­ldning. Har man skrivit in sig så faller man nu under pliktlagen och kan inte avbryta utbildning­en utan speciella skäl.

– Innan var det så att vissa valde att sluta efter en tid och då stod vi där med halvfulla grupper och kunde inte få ihop till en hel pluton. Det var svårt att bedriva en utbildning under de förutsättn­ingarna, förklarar kompaniche­f Kenneth Hagström.

PÅ ETT AV logementen sitter Benit Rugira från Vaggeryd och ringer hem för att tala om att han är på plats. Detta är en av de första uppgiftern­a som de nyinskrivn­a får.

– Vi tycker det är bra att de ringer hem för det minskar stressen, säger Kenneth Hagström.

Benit ser fram emot sitt år i Halmstad.

– Jag ser fram emot träningen och kompisar och samhörighe­ten, säger han.

 ?? Bild: LINA SALOMONSSO­N ?? REDO. Klara Hjelm (i rött) från Gislaved är född 1999 och tillhör dem som har mönstrat och nu ska göra värnplikte­n i Halmstad, en militär grundutbil­dning på ett år.
Bild: LINA SALOMONSSO­N REDO. Klara Hjelm (i rött) från Gislaved är född 1999 och tillhör dem som har mönstrat och nu ska göra värnplikte­n i Halmstad, en militär grundutbil­dning på ett år.
 ?? Bild: LINA SALOMONSSO­N ?? NY. Benit Rugira från Vaggeryd, har hittat sin säng och sin plats på luckan på Halmstads Garnison. Hans första uppgift blev att ringa hem och säga att han var på plats. Den uppgiften får alla nya.
Bild: LINA SALOMONSSO­N NY. Benit Rugira från Vaggeryd, har hittat sin säng och sin plats på luckan på Halmstads Garnison. Hans första uppgift blev att ringa hem och säga att han var på plats. Den uppgiften får alla nya.
 ??  ?? BEFÄL. Kenneth Hagström, kompaniche­f, tog hand om en del av grupperna.
BEFÄL. Kenneth Hagström, kompaniche­f, tog hand om en del av grupperna.
 ??  ?? PACKAT. På inryckning­sdagen skulle rekryterna bland annat hämta sin utrustning i förrådet.
PACKAT. På inryckning­sdagen skulle rekryterna bland annat hämta sin utrustning i förrådet.
 ??  ?? REDO. Klara Hjelm ser fram emot att lära sig att leda en grupp
REDO. Klara Hjelm ser fram emot att lära sig att leda en grupp

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden