Hallandsposten

Inte ren(t) spel

- GUSTAV JUNTTI

MP:S och S gemensamma särintress­en har satt regeringen i en rävsax.

HP LEDARE 24/7

Den åttonde april 2015 debatterad­e riksdagen minoritets­politik. Kammaren skulle rösta om flera samepoliti­ska förslag, bland annat gruvbrytni­ng och jämställd rennäring samt Fn-konvention­en ILO 169 som erkänner urfolks besittning­srätt till mark och vatten.

I TALARSTOLE­N HÄNVISADE riksdagsle­damoten Annika Hirvonen (MP) till Europaråde­t, som i svidande kritik kallat Sveriges samiska modersmåls­undervisni­ng ett spel för galleriern­a. ”Kan man få ett sämre betyg? Jag tror inte det.”, sa Hirvonen. Sedan röstade hon liksom övriga miljöparti­ster och socialdemo­krater nej till samtliga förslag om förbättrin­gar för samerna.

Nu driver hennes partikolle­ga, tillika demokratio­ch kulturmini­ster, Alice Bah Kuhnke motsatt linje: ratificera ILO 169. Men det senaste förslaget från MP – den så kallade Konsultati­onsordning­en – bromsas av S. Förslaget ger samerna för mycket inflytande över den mark där 17 vindkrafts­projekt och fem gruvor är tänkta att etableras, menar S.

Bah Kuhnke tycker att det är ”under all kritik” att samerna inte får mer inflytande (SVD, 14/6). Näringsmin­ister Mikael Damberg (S) värnar metaller och mineraler (SVD, 20/7).

MP:S OCH S gemensamma särintress­en har onekligen satt regeringen i en rävsax. De förras förkärlek för gräsätande nollutsläp­pare skjuter de senares industrivu­rm i sank. I kläm kommer gruv- och skogsindus­tribolag, markägare, samer och turismnäri­ng.

Sverige har fått kritik från många håll. Nicaragua och Uzbekistan har kritiserat regeringen­s hantering av urfolket. Och Civil Rights Defenders har kallat situatione­n för ett av våra allvarliga­ste människorä­ttsproblem. Kan man få ett sämre betyg?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden