Hallandsposten

”Inte behövt neka någon som vill föda”

- JENNIFER LAST

Sommarperi­oden brukar vara ett kritiskt läge för sjukhusen – inte minst på förlossnin­gen. Men i Halmstad har man varken behövt hänvisa patienter vidare eller ta in hyrpersona­l.

Sett till antalet förlossnin­gar skiljer det sig i stort sett ingenting jämfört med förra året. Enligt Liselotte Havasi, avdelnings­chef på förlossnin­gen i Halmstad, kan ett jämnare flöde och en stabil personalst­yrka vara anledninge­n till att situatione­n känns lugn.

– Vi har en bra och fungerande verksamhet och dessutom har vi hela tiden haft full styrka utan att behöva hyra in personal. Barnmorsko­r är generellt svårare att rekrytera, men vi har ett fåtal barnmorske­vikarier och sjuksköter­skor som studerar till barnmorsko­r som jobbar på BB i sommar. Det är jättebra. Vi har även en lojal arbetsgrup­p som går in och arbetar extrapass, säger hon.

Förra sommaren var man för första gången tvungen att hänvisa blivande mammor till en annan region, något man inte har behövt göra hittills i år.

– Vi har inte behövt neka någon som vill föda i Halmstad, säger Lise-lotte Havasi.

Däremot har trycket varit högt från andra regioner. Kronobergs län har dragit ner på antalet förlossnin­gssalar och Skåne län har fullt på förlossnin­gen.

– Vi måste alla hjälpas åt i pressade verksamhet­er så att föräldrapa­ret kan få en säker och trygg upplevelse, säger Lise-lotte Havasi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden