Hallandsposten

”Vi vill ha rättvisare fördelning mellan stad och landsbygd”

15 år gammal flydde Fabio Ishaq till Sverige. När han startade eget företag upplevde han att han verkligen kom in i samhället och då väcktes tankar på att engagera sig politiskt. Som förstanamn för Sverigedem­okraterna vill han jobba för ökad service på la

- CECILIA WELIN cw@hallandspo­sten.se 010-471 51 66

Det var politiska skäl som drev Fabio Ishaq och hans familj från hemlandet Irak. – Pappa var arkitekt och rörde sig mycket runt i europeiska länder. Han var en sådan som var tvungen att säga vad han tyckte i demokratis­ka frågor och det passade inte i Saddam Husseins diktatur, berättar Fabio Ishaq.

Att komma till Sverige beskriver han som glädjande.

– Jag såg Sverige som ett möjlighete­rnas land. Man kunde starta företag och göra karriär, få bli en fri människa. Irak var ett stort fängelse.

I Sverige väntade språkstudi­er följt av gymnasieut­bildning på Kattegatt.

– Nyckeln till lyckan i Sverige när man kommer från ett annat land är språket, utan det kommer man ingenvart, säger Fabio Ishaq.

Efter gymnasiet började han fundera på att starta eget företag. I dag har han två. Ett som bygger bilar, och ett som demolerar dem.

– Jag har alltid varit intressera­d av bilar, både nya och gamla, säger han.

SOM EGENFÖRETA­GARE TYCKTE han att han kom

in i samhället på allvar.

– Det finns mycket bra med Sverige som man ska bevara, fin kultur och trevliga människor. Men det finns saker som kan förbättras och jag kände att jag ville engagera mig.

Efter att ha läst alla etablerade partiers partiprogr­am föll valet på Sverigedem­okraterna.

– Det var lojalitete­n. Jag tycker att det är jättevikti­gt både för de inrikes födda och för dem som kommit från andra länder att vara lojala mot Sverige. Det är man genom att vara tacksam för att man blivit välkomnad på ett bra sätt, för att man fått möjlighet att skapa sin egen karriär och få leva i trygghet.

FABIO ISHAQ KÄNNER sig hedrad över att ha blivit vald till partiets förstanamn. Det faktum att han under innevarand­e mandatperi­od inte suttit med i någon politisk nämnd eller styrelse ser han inte som något hinder.

– Det är inga konstighet­er. Jag har min erfarenhet av att driva företag och sen är jag inte ensam i det här. Vi är en fungerande och harmoniera­nde grupp. Jag har också suttit på läktaren i fullmäktig­e och lyssnat många gånger.

En av de frågor han vill driva är att hela Halmstad ska utvecklas och ha samma tillgång till service.

– Vi ska satsa på stadskärna­n också, men vi vill ha en rättvisare fördelning mellan stad och landsbygd. Även landsbygde­n har rätt till service som skolor, vårdcentra­ler, äldreboend­e och bra bussförbin­delser.

På tal om skolor så vill han också väcka liv i de småskolor som lagts ner. Fabio Ishaq tror på ett samhälle med många mindre skolor.

– Vi är emot för stora skolor, industrisk­olor där barnen bara blir föremål för varandra. I mindre får eleverna personliga­re kontakt med sina lärare och lärarna får bättre kontroll.

HAN ÄR DÄREMOT kritisk mot religiösa skolor.

– Det vill vi inte ha. Det är speciella skolor för en viss grupp och det bygger bara parallella samhällen, menar han.

En annan viktig fråga är minskad byråkrati i den kommunala organisati­onen.

– Man ska kunna arbeta över förvaltnin­gsgränsern­a och det ska vara flexibelt och enkelt för företag och våra invånare att få svar. De ska inte behöva ringa 19 samtal i ett ärende.

Mest nöjd med de gångna fyra åren är han med Sverigedem­okraternas kamp för att stoppa planerna på ett moskébygge på Fyllinge.

– Hittills har vi kunnat skydda ett stycke svensk historik, det har vi arbetet oerhört mycket för.

Efter valet hoppas Fabio Ishaq att hans parti får fler mandat i fullmäktig­e och han öppnar upp för samarbete med alla övriga partier.

– Vi vill samarbeta med alla så länge de har invånarnas intresse i fokus, säger han.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden