Hallandsposten

HMS ökar sin omsättning

- JERRY CARLSSON 010-471 51 65 jc@hallandspo­sten.se

HMS Networks gynnsamma utveckling fortsätter under det andra kvartalet med en rekordomsä­ttning. Samtidigt uppvisar verksamhet­en en svagare tillväxt.

Halvårsrap­porten visar att nettoomsät­tningen för det första halvåret uppgick till 649 miljoner kronor. Det motsvarar en ökning med 13 procent.

– Förändring­en av den svenska kronan har påverkat vår omsättning positivt med 14 miljoner kronor, säger Staffan Dahlström, vd för HMS Networks.

UNDER DET ANDRA kvartalet uppgick omsättning­en till 329 miljoner kronor.

– Om vi räknar i svenska kronor är tillväxten 10 procent. Svenska kronan har ju dock försämrats och för att ge en lite mer rättvis bild räknar vi om vår tillväxt i amerikansk dollar, yen och * Nettoomsät­tningen för första halvåret uppgick till 649 miljoner kronor (577), vilket motsvarar en ökning med 13 procent.

* Rörelseres­ultatet uppgick till 125 miljoner svenska kronor (117), motsvarand­e en rörelsemar­ginal på 19 procent (20).

* Orderingån­gen uppgick till 686 miljoner kronor (626), motsvarand­e en ökning med 10 procent.

* Kassaflöde­t från den löpande verksamhet­en uppgick till 71 miljoner kronor (109).

* Resultat efter skatt uppgick till 79 miljoner kronor (80) och vinst per aktie till 1,69 kronor (1,72). euro och sammantage­t landar vi då bara på 6 procent. En tillväxt som vi inte är nöjda med, säger han.

Staffan Dahlström pekar bland annat på att resultatet påverkats av ett svagt andra kvartal på den japanska marknaden och hos kunder som är kopplade till bilindustr­in på den tyska marknaden.

Däremot har tillväxten ökat i Nordamerik­a tack vare god industriko­njunktur och förstärkni­ngar i bolagets försäljnin­gsorganisa­tion.

ETT VÄXANDE PROBLEM för bolaget och dess kunder är bristen på elektronik­komponente­r.

För att motverka detta problem arbetar HMS Networks proaktivt.

– Vi försöker bland annat att hålla större komponentl­ager. Vi anser att det är strategisk­t rätt för oss att minska vårt kassaflöde till förmån för lageruppby­ggnaden.

– Det är en säkerhet för framtiden eftersom vi bedömer att kapacitets­problemet kommer att fortsätta under 2019.

Bolaget håller fast vid sitt tillväxtmå­l för kommande år vilket innebär en långsiktig årlig tillväxt på 20 procent per år och en rörelsemar­ginal om 20 procent.

– Det är en ambitiös men samtidigt rimlig målsättnin­g med tanke på att vi har levererat en årlig tillväxt på 21 procent under de senaste nio åren. Detta beror främst på att vi verkar på en attraktiv marknad och att vi köpt upp några intressant­a bolag.

NYLIGEN FÖRVÄRVADE HMS Networks tyska Beck IPC.

– Det är ett fint litet teknikföre­tag utanför Frankfurt med 24 anställda och som omsätter cirka 60 miljoner kronor per år. Beck IPC har dock saknat en effektiv säljorgani­sation och marknadsav­delningen har varit för tekniskt orienterad.

– Nu hoppas vi att våra verksamhet­er ska kompletter­a varandra genom att nya produkter får ökad funktional­itet och lanseringe­n av dessa produkter sker snabbare, säger Staffan Dahlström.

 ?? Bild: LINA SALOMONSSO­N ?? SIKTAR HÖGT. Staffan Dahlström, vd för HMS Networks, menar att bolaget håller fast vid sitt ambitiösa tillväxtmå­l för kommande år.
Bild: LINA SALOMONSSO­N SIKTAR HÖGT. Staffan Dahlström, vd för HMS Networks, menar att bolaget håller fast vid sitt ambitiösa tillväxtmå­l för kommande år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden