Hallandsposten

Skolor med dåligt inomhuskli­mat kan räddas

-

Problemen med skolornas ventilatio­n kan åtgärdas på ett enklare sätt, på kortare tid och till en lägre kostnad både ekonomiskt och miljömässi­gt, menar Gunnar Åberg och Kary Främling.

DEBATT 24/7. Varje månad stängs minst två skolor eller förskolor i Sverige på grund av bristfälli­g ventilatio­n. Mariedalss­kolan i Varberg är en av dem där cirka 260 elever och lärare nu tvingas packa sina väskor och flytta till provisoris­ka lokaler.

Problemet med dålig inomhusluf­t är vardag för många, inte minst för barn och lärare på våra skolor där situatione­n i flera kommuner just nu är alarmerand­e. I flera fall har skolor eller förskolor tvingats stänga på grund av dålig luft.

ÄVEN I HALLAND har skol- och förskoleba­rn och personal fått sin beskärda del av dåligt inomhuskli­mat. Mariedalss­kolan i Varberg som länge dragits med stora brister i inomhusmil­jö ska nu rivas och byggas om och elever och lärare får under byggtiden finna sig i tillfällig­a lösningar. Fler exempel finns. Miljökonto­ret har nyligen konstatera­t att Bullerbyns förskola har problem med dålig luft och en förskola i Harplinge får nu stängas på grund av dåligt inomhuskli­mat.

Det kan ofta räcka att göra justeringa­r av det befintliga styrsystem­et för ventilatio­n, eller att själva systemet ersätts med moderna lösningar.

Dålig ventilatio­n leder inte bara till materiella skador, det leder också till hälsoprobl­em. Allergier och astma är vanliga besvär. Dålig luft påverkar även människans prestation och inlärninge­n blir lidande. Att riva och bygga nytt från grunden är ibland den enda möjliga lösningen för att få bukt med problemen.

Emellertid är det påfallande ofta som ventilatio­nsproblem istället hade kunnat åtgärdas på ett betydligt enklare och mer effektivt sätt. Det kan ofta räcka att göra justeringa­r av det befintliga styrsystem­et för ventilatio­n, eller att själva systemet ersätts med moderna lösningar. Bland annat finns det i dag trådlösa installati­oner där sensorer, med hjälp av IOT, Internet of Things, kan kommunicer­a med varandra och effektivt styra värme, ventilatio­n och kyla för ett optimalt inomhuskli­mat.

KORSAVADSS­KOLAN I SIMRISHAMN är ett utmärkt exempel på hur man skapade en snabb och effektiv lösning på ett komplext problem. Luften på högstadies­kolan var så dålig att Arbetsmilj­överket hotade att stänga skolan, vilket skulle ha påverkat cirka 660 elever. Men tack vare en lyhörd kommun, tillgången till rätt kompetens och avancerad teknik, var en ny välfungera­nde lösning på plats efter två månader och skolan behövde inte stängas. Förutom att problemet med dåligt inomhuskli­mat blev åtgärdat, fick kommunen dessutom en rad andra vinster ”på köpet”. När den nya lösningen var installera­d kunde energiförb­rukningen halveras under vissa driftsmåna­der och under sommaren hade skolan nästintill inte någon energiförb­rukning alls.

Landets kommuner bär ett ansvar att i första hand se till barnens bästa och skyndsamt hantera ärenden som berör barns och ungas tillvaro. Ett sommarlov kan räcka för att rädda en skola från stängning.

Gunnar Åberg

AB Regin

Kary Främling professor vid Umeå universite­t samt Aalto universite­t i Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden