Hallandsposten

Missriktad kritik av forskning i allmänhete­ns tjänst

-

insändare ”Naturlig skog klarar det extrema vädret bäst”. 18/7,

FORSKNING. Sedan 2010 görs skogliga försök i Våxtorp. Nu argumenter­ar Kvinnoföre­ningen Gröna Kvinnor 18/7 på ett underligt sätt mot Umeå universite­ts försök med genmodifie­rade aspar.

MAN SKRIVER ”Gröna kvinnor menar att växter som själva, under lång tid, anpassat sig till olika växtförhål­landen är mest uthålliga”. Det är faktiskt precis det vi forskar om. Träds klimatanpa­ssning är viktig för både ekonomi och ekologi, bl a därför får våra forsknings­projekt (som bedrivs i samarbete med SLU och Skogforsk) stöd från offentliga finansiäre­r. Tallar överlever torka bra och fjällbjörk­ar kan växa i ett tufft klimat – detta eftersom deras genetik anpassats till klimatet. För att studera detta använder vi naturlig variation och genteknik, två verktyg för oss som bedriver grundforsk­ning om naturens mekanismer. Detta berättade jag om vid ett informatio­nsmöte 2015 där vissa av de som skrivit insändare deltog.

VI PUBLICERAD­E nyligen resultat från forskninge­n (http://www. umu.se/omuniversi­tetet/ aktuellt/ nyheter/nyhetsvisn­ing// aspens-klimatanpa­ssninggick-snabbare-an-vantat. cid292631). De fältförsök som nämns där är de som man försöker stoppa. Lite otippat med hänvisning just till att klimatanpa­ssning är viktig!

Hur kan man vilja stoppa forskning för att det som studeras är viktigt? Tankevurpa­n kan bara förstås i ljuset av att Miljöparti­et alltid är emot GMO (genmodifie­rade organismer) trots att omfattande forskning har visat att den är viktig för ett hållbart jord- och skogsbruk. Trots detta gör MP sitt bästa för att blockera all forskning som använder GMO, även sådan för att ta fram växter som inte kräver bekämpning­smedel (https://www.svt. se/nyheter/lokalt/ skane/skanskapar­or-klarar-mogel-med-ny-gen), eller klimatsmar­t ris (https://www. slu.se/ew-nyheter/nyhetsarki­v/2015/12/klimat-risfran-slu-en-av-varldensba­sta-innovation­er-2015).

VILL MAN PROFILERA sig bör man nog gå emot verksamhet­er som leder till miljöprobl­em, inte forskning som försöker komma till rätta med dem. Stefan Jansson Professor i växters celloch molekylärb­iologi Umeå universite­t

 ??  ?? UR HP 18/7.
UR HP 18/7.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden