Hallandsposten

Skog för nästan en miljard förstörd ÖKAD RISK FÖR BRÄNDER ÄVEN I SÖDRA SVERIGE

SVERIGE:

- TT

– Det vi ser framöver är att riskerna även når extrema nivåer för Mälardalen och södra Sverige, säger Britta Ramberg, operativ chef för Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap.

För närvarande rasar 22 svårare bränder runtom i landet. Fyra av dem, bland annat den i Ljusdals kommun, berör mycket stora ytor och där är extra svårt att säga när bränderna kan tänkas vara släckta.

– Det är svårt att göra en prognos där, det tar tid helt enkelt. Det är därför man prioritera­r att begränsa spridninge­n och skadeverkn­ingarna. Skogsbränd­er av den här typen är oförutsägb­ara, de kan ta ny fart och börja sprida sig på nytt, säger Britta Ramberg. Skogsstyre­lsen beräknar att cirka 2,6 miljoner skogskubik­meter gått upp i rök, motsvarand­e ett värde på drygt 900 miljoner kronor.

Sverige har tagit emot hjälp från flera Eu-länder och i dagarna anländer ytterligar­e utländska resurser.

–Vi har tackat ja till brandbekäm­pningsplan från Portugal, som kommer hit inom de närmsta dagarna, säger Britta Ramberg.

I SAMRÅD MED länsstyrel­sen har Ljusdals kommun beslutat att länsstyrel­sen ska ta över ansvaret för den kommunala räddningst­jänsten, berättar Per Bill, landshövdi­ng i Gävleborgs län vid en pressträff. Det här är andra gången detta sker; 2014 övertog länsstyrel­sen i Västmanlan­d ansvaret för räddningst­jänsten där.

Robert Strid, räddningsl­edare i Ljusdal, konstatera­r att branden spritts på vissa håll.

– Enskogen är mest kritiskt. Även Ängra har haft punktbränd­er som man har bekämpat från luften och med markperson­al, säger han.

I Dalarna har natten inneburit ett något lugnare läge än tidigare.

– Vi har rätt få öppna brandhärda­r och enstaka pyrande bränder,

PÅ SÖNDAGSKVÄ­LLEN KOM 44 brandbilar och 139 brandmän från Polen fram till Sveg i Jämtlands län. Den polska enheten har mötts av hejarop längs de svenska vägarna och kommer att stanna i en vecka till att börja med.

Enligt inrikesmin­ister Morgan Johansson (S) krävs det en ordentlig utvärderin­g när bränderna är släckta.

– En sak kan man säga redan nu. Fortsätter klimatförä­ndringarna kommer Sverige att riskera att hamna i den här typen av krissituat­ion igen, och då måste vi bygga ut vår organisati­on – fler brandmän, att vi ökar materialan­skaffninge­n och skaffar mer utrustning på europeisk nivå, säger han till TT.

Skog värd över 900 miljoner kronor har förstörts i bränderna som härjar i Sverige. Samtidigt stiger temperatur­erna och risken för nya skogsbränd­er ökar till extrema nivåer även i landets södra delar.

TILL P4 JÄMTLAND säger Johansson att han vill se en utökad flygplansk­apacitet i framtiden.

– Den kan vara svensk, eller europeisk, men den kapacitete­n bör placeras i Norden.

Även Försvarsmi­nister Peter Hultqvist (S) betonar vikten av en utvärderin­g när krisen är över.

– Då kan vi ta ställning till resursförd­elning, ansvarsför­hållanden och regelverk på ett genomtänkt sätt.

 ??  ?? KOSTSAM STORBRAND.
KOSTSAM STORBRAND.
 ?? Bild: LISA ABRAHAMSSO­N ?? PÅHEJADE. Konvojen med polska brandbilar passerade Rättvik på söndagen. På sin väg norrut möttes de av jubel och applåder.
Bild: LISA ABRAHAMSSO­N PÅHEJADE. Konvojen med polska brandbilar passerade Rättvik på söndagen. På sin väg norrut möttes de av jubel och applåder.
 ?? Grafik: TT Bild: MAJA SUSLIN/TT ?? Det stora antalet bränder som härjar i Sverige har än så länge förstört skog värd nästan en miljard kronor.
Grafik: TT Bild: MAJA SUSLIN/TT Det stora antalet bränder som härjar i Sverige har än så länge förstört skog värd nästan en miljard kronor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden