Hallandsposten

Pengar och regler ska få tågen att gå i tid

- JOHANNA CEDERBLAD/TT

Växelfel, signalfel och eviga förseninga­r? Om du är flitig tågresenär kanske det låter bekant. Nu ska det bli bättre lovar regeringen, som gett Trafikverk­et mer pengar men också utökat ansvar för ersättning till försenade resenärer.

Många åtgärder har vidtagits för att få bukt med förseninga­rna genom åren. Den senaste i raden är en regeländri­ng som trädde i kraft den första juli i år. Då ändrades ansvarsför­delningen mellan Trafikverk­et och tågbolagen vid förseninga­r.

Nu ska Trafikverk­et betala tågbolagen­s kostnader för försenings­ersättning till resenärern­a som beror på sådant som verket ansvarar för, exempelvis spårfel och signalfel. För alla försenade resenärer blir det ingen skillnad, de kräver ut sina pengar av tågbolagen som tidigare. Men tågbolagen kan i sin tur kräva Trafikverk­et på ersättning.

Tanken är att detta ska bli ett incitament för Trafikverk­et att prioritera det underhåll som orsakar flest förseninga­r för resenärern­a.

Tågbolagen tycker att det är bra att de kan kräva ersättning av Trafikverk­et. Fast varken SJ eller MTR kan säga om det leder till färre förseninga­r.

– Det är ett steg i rätt riktning. Vi får tillbaka pengar som vi tvingats betala ut. Men den stora kostnaden för oss får vi inte ersättning för, säger Claes Nyberg, pressansva­rig på tågoperatö­ren MTR.

Alla återkomman­de förseninga­r gör att resenärern­a tappar tilltron till tågen och väljer andra färdsätt.

– Vi ser generellt att folk bokar sina resor sent och våra tåg fylls på vartefter. Det betyder att om förtroende­t för tåg minskar så blir det färre som väljer att åka. På sikt kan det få stor betydelse för oss. Det är det som är den stora kostnaden, och det finns det inget instrument för.

Det kostar inte heller Trafikverk­et något att ställa in tågavgånga­r med kort varsel, konstatera­r han.

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG/TT ?? ANSVARET FÖRFLYTTAS. Nu ska Trafikverk­et få står för kostnaden för försenings­ersättning.
Bild: FREDRIK SANDBERG/TT ANSVARET FÖRFLYTTAS. Nu ska Trafikverk­et få står för kostnaden för försenings­ersättning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden