Hallandsposten

Gud tar inte semester – men gärna en dröm

HALMSTAD: HÄR SKAPAS MÖTEN MELLAN GENERATION­ER

- Mt@hallandspo­sten.se

Innifrån den gamla lanthandel­n i Holm, utanför Halmstad, hörs tonerna av ”Sov du lilla videung”. Här har ett 20-tal kafégäster samlats för att fika och umgås.

Allt i Svenska kyrkans regi, där man låter ungdomar sköta den dagliga verksamhet­en.

– Det är ett roligt sommarjobb, där man träffar människor i olika åldrar och lär sig massor varje dag. Från hur det var förr till att göra figurer i trä och hur man sjunger, säger Alva Hagström som sommarjobb­ar i Holm medan den samlade kören inne i kaféet börjar sjunga en annan klassiker.

De ungdomar som sommarjobb­ar med att driva kaféet är alla sedan tidigare engagerade i Svenska kyrkan.

– Vi är alla aktiva till vardags inom kyrkan. Men några nya har det tillkommit; nya själar som får träffa de äldre, säger Alva Hagström.

Att det blir en åldersskil­lnad mellan ungdomarna och de som besöker kaféet tycker alla är något positivt.

– Jag tror fler skulle må bra av ett sådant här sommarjobb. Du lär dig oerhört mycket om människor när man möts mellan generation­er, säger Elias Ek Wallentin.

Allt det som säljs har ungdomarna själva bakat – med varierat resultat.

– Jag skulle visa vad jag gick för i går när vi bakade hallongrot­tor. Jag kan ha lagt på lite för mycket hallonsylt, säger Elias Ek Wallentin.

DEN SOM LEDER allsången inne i den trånga lilla lanthandel­n och som handleder ungdomarna är Elisabet Kling, diakon i Halmstads församling.

– Nej Gud tar aldrig semester och det gör inte kyrkan heller. Fast vi inom kyrkan tar ju semester och då är det bra att ta in de här ungdomarna. Så vi har förstärkni­ng under sommaren, säger hon.

Under sommaren öppnar Svenska kyrkan upp den gamla lanthandel­n i Holm. Där driver sommarlovs­jobbande ungdomar ett kafé och skapar möten mellan generation­erna med hjälp av hembakta kakor, kaffe och allsång.

ELISABET KLING TYCKER att den verksamhet ungdomarna sköter under sommaren är viktig. Mycket för att den kan bryta ensamheten många äldre kan hamna i.

– Att sitta ensam hemma är bland det farligaste som finns för en människa. Det är nästan som en sjukdom. Så vi ska ha låga trösklar och högt i tak, säger hon.

OCH JUST ATT bjuda in till mötet mellan människor tycker hon är bland den viktigaste verksamhet­en Svenska kyrkan har.

– Alla ska känna sig välkomna. Genom att låta ungdomar få ta stort ansvar och möta de äldre så kan vi ta emot dem på ett härligt sätt. Är det väldigt religiöst?

– Jag tycker att allt vi gör inom kyrkan är gudstjänst, sen kanske det inte alltid är en större andakt eller så. Men Gud är kärlek och det ska kännas. Gud är gemenskap, säger diakon Elisabet Kling.

MICAEL THERNSTRÖM

 ?? Bild: MICAEL THERNSTRÖM ?? KAFÉANSVAR­IGA. Ludvig Kruse, Elias Ek Wallentin, Araya Jaisujarti­n och Alva Hagström sköter kaféet under sommaren.
Bild: MICAEL THERNSTRÖM KAFÉANSVAR­IGA. Ludvig Kruse, Elias Ek Wallentin, Araya Jaisujarti­n och Alva Hagström sköter kaféet under sommaren.
 ?? Bild: MICAEL THERNSTRÖM ?? SAMKLANG. Elisabet Kling leder allsången ackompanje­rat av musikerkon­stellation­en Sommarband­et.
Bild: MICAEL THERNSTRÖM SAMKLANG. Elisabet Kling leder allsången ackompanje­rat av musikerkon­stellation­en Sommarband­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden