Hallandsposten

Korruption­en het fråga i Pakistanva­l

PAKISTAN: MAKTSKIFTE I KÄRNVAPENS­TATEN TROLIGT

- MOA KÄRNSTRAND/TT

Valmötena är fullsmocka­de och högljudda och vägarna i huvudstade­n Islamabad kantade av valaffisch­er när Pakistan, ett av världens folkrikast­e muslimska länder, närmar sig valdagen. Här rör politik upp starka känslor.

– Vi tycker om att visa vad vi tycker, vare sig det handlar om cricket eller politik. Känslorna kan till och med splittra familjer, säger den pakistansk­a journalist­en Raja Faisal till TT över telefon från tidningen Express Tribunes kontor i Islamabad.

DEN GÅNGNA mandatperi­oden har kantats av terrordåd. Det senaste, mot ett valmöte, blev ett av de blodigaste i landets historia med nära 150 dödsoffer. Ändå spår Raja Faisal att en annan fråga blir avgörande i parlaments­valet: Den omfattande korruption­en.

– Det pakistansk­a folket har fått nog av korruption­en och därför vänder de nu ryggen till regeringsp­artiet.

Kampen om makten står mellan tre partier: PTI, som leds av den tidigare cricketstj­ärnan Imran Kahn, regeringsp­artiet PML-N, som tills nyligen leddes av Nawaz Sharif men numera av hans bror, samt PPP, frontat av Bilawal Bhutto Zardari, Benazir Bhuttos son.

PML-N:S Nawaz Sharif dömdes bara veckor före valet för korruption. Redan 2017 avsatte högsta domstolen honom från premiärmin­isterposte­n.

Anhängarna befarar att korruption­sskandalen ska påverka regeringsp­artiets chanser i valet, men i opinionsun­dersökning­ar är det jämt mellan PML-N och cricketstj­ärnans parti PTI.

– ATT NAWAZ SHARIF sätts i fängelse kan i ett land som Pakistan snarare skapa någon slags revanschkä­nsla, säger Sten Widmalm, professor i statsveten­skap vid Uppsala universite­t.

Regeringen har också åstadkommi­t en del under sina år vid makten. Den ekonomiska tillväxten har varit god, utländska investerin­gar har strömmat in och man har gjort försök att hantera den politiskt pressande frågan om extremistg­rupperna. Samtidigt har man inte lyckats få stopp på USA:S drönaratta­cker, vilket gjort samtal med talibanern­a svårt.

TROTS DET JÄMNA opinionslä­get spår många ett maktskifte. Den gamle nationalhj­älten Imran Kahn tros kunna locka den stora och viktiga unga väljarskar­an. Han har också profilerat sig som en korruption­sbekämpare och hans parti är det enda som inte drabbats av kraftiga korruption­sanklagels­er.

– Det är mycket som tyder på att han kan gå framåt på grund av det, säger Sten Widmalm.

Journalist­en Raja Faisal håller med.

– Många tror på honom för att han lovar ordning och reda, säger han. PAKISTAN

Men PTI lär inte få majoritet utan måste bilda koalition med ett annat parti och då ligger Bhuttodyna­stins PPP nära till hands, spår Faisal.

PPP ligger i mätningar efter de båda andra partierna och dess ledare, en rik politisk kronprins, är politiskt oprövad. Men han skulle kunna plocka röster på att han är ung och symboliser­ar det nya, moderna Pakistan.

Landet står inför en rad ödesfrågor som den nya ledaren måste hantera. Förutom det religiösa våldet också relationen med Indien i den infekterad­e frågan om gränsområd­et Kashmir, till exempel. Men i de stora politiska frågorna skiljer sig de olika partierna inte åt särskilt mycket.

De har inga tydliga partiprogr­am och det är svårt att placera in dem på en skala från höger till vänster, enligt Sten Widmalm. Med militärens framträdan­de roll, som stärkts sedan förra valet, är det till och med tveksamt om den nya ledaren får så mycket reell makt.

– PÅ YTAN ser det ut som att demokratin fördjupas, men i verklighet­en styrs landet i väldigt stor utsträckni­ng av militären. De civila krafterna får bestämma över den lilla bit som blir över, säger han. * Inget av de tre största partierna i Pakistan är religiöst extremisti­skt, men inget av dem är heller sekulärt, utan de står alla bakom landets sharialaga­r. * De partier som står för en mer sekulär syn blir hårt angripna i Pakistan. Senast i raden att få sätta livet till var det sekulära Nationella Awamiparti­ets ledare Haroon Bilour, vars valmöte i staden Peshawar i början av juli råkade ut för en självmords­attack. * De religiöst extremisti­ska partierna har haft ett relativt litet väljarstöd, men i årets val ser det ut som att de mobilisera­r starkare än inför valet 2013. Denna falang företräder en syn som innebär att gå från demokrati till teokrati, det vill säga ett system där islams lagar utgör grunden för lagstiftni­ngen och domstolarn­a.

En korruption­sdömd före detta premiärmin­ister, en tidigare cricketstj­ärna och en oprövad politisk kronprins. Lägg till det svåra problem med religiöst våld och en allt starkare militär. Onsdagens val i kärnvapens­taten Pakistan lär bli som inget annat.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden