Hallandsposten

”Mycket allvarligt” läge efter Iranhotet

- MOA KÄRNSTRAND/TT

Ordkriget hårdnar mellan USA:S president Donald Trump och hans iranske kollega Hassan Rohani. Samtidigt som Washington flyttar fram sina positioner ser en pressad ledning i Teheran nu landets ekonomi bryta samman och folkets missnöje jäsa. Konsekvens­erna kan bli allvarliga.

I ytterst skarpa ordalag – och versaler – varnar USA:S president Donald Trump på Twitter den iranske presidente­n Hassan Rohani för att hota USA: ”VI ÄR INTE LÄNGRE ETT LAND SOM KOMMER ATT ACCEPTERA ERA RUBBADE ORD OM VÅLD OCH DÖD. PASSA ER!”

Utspelet från Washington kommer efter det att president Rohani i helgen sagt att en konflikt mellan länderna skulle bli ”alla krigs moder”.

DET UPPTRAPPAD­E ordkriget mellan Trump och Rohani följer på USA:S utträde ur kärnenergi­avtalet med Iran.

PRESIDENT ROHANI SATTE hela sin politiska prestige på att ro iland avtalet, som skrevs under 2015. Nu får hans kritiker, som menar att USA inte går att lita på, vatten på sin kvarn.

I augusti träder den första fasen av USA:S sanktioner mot Iran i kraft och i november kommer fas två, som i praktiken innebär att landets oljeexport stryps.

–Det blir dödsstöten för Irans ekonomi. USA har hotat de länder som köper olja från Iran att om de fortsätter kommer även de att drabbas av sanktioner, säger Mohammad Fazlhashem­i, Irankännar­e och professor vid Uppsala universite­t.

Det i sin tur har knuffat den normalt ganska pragmatisk­e president Rohani närmare landets extremisti­ska falang, förklarar Mohammad Fazlhashem­i.

Redan innan sanktioner­na trätt i kraft har Irans ekonomi drabbats hårt. Boende- och matpriser ökar och valutans värde har halverats på kort tid. Investerar­e och företag lämnar landet och missnöjet bland iranierna växer. Det är också en av USA:S strategier, säger Fazlhashem­i.

– USA har två linjer: Antingen att spä på det folkliga missnöjet i Iran, det som vi vet redan finns, i hopp om att regeringen ska falla. Det andra alternativ­et är militär konfrontat­ion.

ATT DET SENARE händer är långt ifrån otroligt, tror Fazlhashem­i. Risken är stor att Iran svarar med att ge sig in i konflikt med USA:S allierade i regionen, Israel och Saudiarabi­en, och att det leder till ett regionalt storkrig. Konsekvens­erna riskerar då att bli omfattande i regionen och i förlängnin­gen för världsekon­omin.

– Läget är mycket allvarligt. Men vad som kommer att hända är svårbedömt, eftersom Trump är så opålitlig. Han tog till de här stora hoten även vad gäller Nordkorea, men gjorde sedan en vändning, säger Fazlhashem­i.

 ?? Bild: CAROLYN KASTER/ PETER KLAUNZER/TT ?? KOMBATTANT­ER. USA:S president Donald Trump och Irans president Hassan Rohani är inbegripna i ett hårt ordkrig som kan ge allvarliga konsekvens­er.
Bild: CAROLYN KASTER/ PETER KLAUNZER/TT KOMBATTANT­ER. USA:S president Donald Trump och Irans president Hassan Rohani är inbegripna i ett hårt ordkrig som kan ge allvarliga konsekvens­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden