Hallandsposten

Kuba: Socialism ersätter kommunism

- TT

Ett erkännande för privat egendom är en av de största förändring­arna när Kuba skriver om sin grundlag. Nationalfö­rsamlingen har efter debatt under helgen enhälligt antagit de förslag till författnin­gsändringa­r som utarbetats.

Det är också meningen att medborgarn­a ska få säga sitt om ändringarn­a. Det finns ett förslag om att det ska ske från mitten av augusti fram till mitten av november, skriver tidningen.

står för

FLERA VIKTIGA REFORMER dörren:

Föryngring i ledarskikt­et är ett uttalat mål. Presidente­n ska inte få vara över 60 år vid tillträdet och inte få sitta på posten mer än två femåriga mandatperi­oder, skriver Reuters som har läst utkastet till ny konstituti­on. En premiärmin­isterpost inrättas. Par av samma kön ska kunna leva ihop legalt.

Under de första åren efter revolution­en 1959 kunde homosexuel­la bli skickade till omskolning­släger eller till och med tvångsarbe­te.

Dagens författnin­g är från 1976, från tiden då Kuba hade ett nära samarbete med Sovjetunio­nen.

NU STRYKS EN formulerin­g i författnin­gen om att ett kommunisti­skt samhälle är målet.

Den ersätts av att Kuba ska vara en socialisti­sk stat, oberoende och välmående.

MEN ENPARTISYS­TEMET BLIR kvar – och Kommunistp­artiet behåller sin centrala roll.

När det gäller det privata ägandet har det under ganska många år pågått experiment med ”mikrobusin­ess”, privat företagand­e i liten skala, och samriskför­etag med utländska investerar­e.

 ?? Bild: ABEL PADRON/TT ?? NY REVOLUTION. Kubas nationalfö­rsamling har under helgen debatterat författnin­gsändringa­r som på vissa punkter är revolution­erande.
Bild: ABEL PADRON/TT NY REVOLUTION. Kubas nationalfö­rsamling har under helgen debatterat författnin­gsändringa­r som på vissa punkter är revolution­erande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden