Hallandsposten

Özils avhopp blir allt mer en migrations­debatt

FOTBOLL: MIGRATIONS­POLITIKEN FLYTTAR TILL FOTBOLLSPL­ANEN

-

Mesut Özils avhopp från det tyska landslaget blir allt mer en migrations­debatt. Efter att ha hyllats av turkiska politiker uttalar sig nu förbundska­nsler Angela Merkel. – Kanslern värderar Mesut Özil högt. Han är en fotbollssp­elare som har bidragit mycket till landslaget, säger Merkel genom sin talesperso­n.

De turkiska politikern­a var snabba med sina hejarop efter Mesut Özils besked att han slutar i det tyska landslaget.

”Jag gratulerar Mesut Özil som, genom att lämna landslaget, har gjort det vackraste målet mot fascismens virus”, skriver Turkiets justitiemi­nister Abdulhamit Gul på Twitter.

President Tayyip Erdogans talesperso­n twittrade också ut sitt stöd: ”... Vilken skymf för dem som hävdar att de är toleranta och multikultu­rella!”.

NÄR TYSKLANDS förbundska­nsler Angela Merkel uttalar sig blir det tydligt att det som började med en poserande Özil tillsamman­s med Erdogan alltmer blivit en migrations­debatt. Personer med turkisk bakgrund är den största invandrarg­ruppen i Tyskland och Özilbråket kastar nu ljus på relationen mellan Tyskland och det turkiska folket.

Merkel säger via sin talesperso­n att hon respektera­r Mesut Özils beslut och att hon ”värderar Mesut Özil högt”. Hon poängterar samtidigt att majoritete­n av de personer med turkisk bakgrund som bor i Tyskland är välintegre­rade i samhället.

Uttalandet kommer i skuggan av en debatt om att en stor ökning av invandrare i landet lett till ökade sympatier för det högerpopul­istiska partiet Alternativ­et för Tyskland (AFD). Flera tyska politiker menar nu att Özils avhopp är en seger för AFD.

ÖZIL SÄGER ATT han slutar på grund av att han känt av ”rasism och respektlös­het” från det tyska fotbollsfö­rbundet och att han blivit orättvist beskylld för Tysklands tidiga uttåg ur VM. Özil är starkt kritisk till Reinhard Grindel, ordförande för tyska fotbollsfö­rbundet, DFB:

”I Grindels ögon är jag tysk när vi vinner, men jag är invandrare när vi förlorar”, skrev Özil i sociala medier.

Justitiemi­nister Katarina Barley skriver på Twitter att det är ”en larmsignal om en stor tysk spelare som Mesut Özil inte längre känner sig önskad i sitt land på grund av rasism och inte känner sig represente­rad av DFB”.

En av De grönas tidigare ledare, Cem Özdemir, uttryckte även han oro över att ”tysk-turkiska ungdomar nu får bilden av att de inte har någon plats i det tyska landslaget” och att Grindel ”kommer att få svårt att stanna på sin post”, skriver AFP. Özdemir säger att avhoppet är ”goda nyheter för Erdogan, för AFD och för alla som är emot mångfald”.

ALICE WEIDEL, LEDARE för AFD, skriver att: ”Integratio­nsdrömmen fungerar inte ens med fotbollsmi­ljonärer”, och kallar Özils avhopp för ett ”typiskt exempel på misslyckad integratio­n”.

Det tyska fotbollsfö­rbundet avvisar anklagelse­rna om rasism och skriver i ett uttalande att man ”varit mycket engagerad i integratio­nsarbetet i Tyskland i många år” och att man ”beklagar Özils avhopp”.

 ??  ?? LÄMNAR. Mesut Özil slutar i det tyska landslaget. Detta har startat en stor debatt i både Tyskland och Turkiet.
LÄMNAR. Mesut Özil slutar i det tyska landslaget. Detta har startat en stor debatt i både Tyskland och Turkiet.
 ?? Bild: MAJA SUSLIN ?? 13 maj: 14 maj: 15 maj: 19 maj: 2 juni: 17-27 juni: 8 juli: 22 juli:
Bild: MAJA SUSLIN 13 maj: 14 maj: 15 maj: 19 maj: 2 juni: 17-27 juni: 8 juli: 22 juli:

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden