Hallandsposten

Dubbla Sm-medaljer till Laholms RF

RIDSPORT: LYCKAD HELG PÅ SPORTKÖRNI­NGS-SM

- PIERRE CARLSSON

Skogsborgs Rid-och Körklubb var skådeplats­en för årets SM i Sportkörni­ng. För Laholmsort­ens Ryttarföre­ning slutade helgens tävlingar med ett guld och ett brons.

Sportkörni­ng liknas ofta vid fälttävlan med tre delmoment, fast körs med vagn bakom en eller flera hästar. I sportkörni­ng ingår dressyr, maraton och precision. I maraton kör ekipagen två längre banor på så kort tid som möjligt.

Precisione­n kan liknas vid hoppning, men i stället för hinder är banan uppbyggd av koner som ekipagen ska ta sig igenom utan att välta bollen som ligger ovanpå konerna.

Laholmsort­ens Ryttarföre­ning kammade hem guld och brons, där Christina Aronsson tog guldet i para-sm.

– Det är klart att det känns härligt, det är något jag har tränat för hela året.

FÖR CHRISTINA VAR det andra Smmedaljen på tre försök. Hon tog silver i SM i Göteborg 2016 och missade förra året ett hinder under maraton och blev då utan placering.

– Jag har kört bort mig i maratondel­en i två år så det var skönt att jag äntligen fick ihop det.

Christina har FLE, en sjukdom som gör att immunförsv­aret angriper den egna kroppen, samt nedsatt funktion i bägge händerna och tävlar därför i para-sm. Det finns ganska få utövare i klassen i Sverige och som i de flesta sportkörni­ngklassern­a hjälps deltagarna åt mycket under tävling och träning.

– Vi är väldigt sammansvet­sade. Vi har en del gemensamma träningar och alla känner varandra.

Christina hade hoppats kunna delta på VM vid månadsskif­tet augusti-september i nederländs­ka Kronenberg, men en jakt på hästar att tävla med drog ut på tiden. Hon hann inte få i ordning allt för att få vara med i år, men målet att få delta på ett världsmäst­erskap finns fortfarand­e.

– Jag hoppas kunna delta i ett VM. Antingen nästa år eller kanske 2020. Det beror lite på vad jag har för hästar.

I TÄVLINGSKL­ASSEN YOUNG driver tog Laholmsklu­bben ytterligar­e en medalj, då genom Sanna Manfreds-

son från Oskarström. Den 15-åriga ryttaren tog tillsamman­s med den 9-åriga valacken Dorthealys­t Tristan en bronsmedal­j.

– Det var mitt första SM så jag var med mest för att ha kul, jag hade inte väntat mig det här.

Sanna har haft ponnyn i ett år och fick hästintres­set av mamma Åsa, som också sitter groomer bakom Sanna. Groomern är den som hjälper till att hålla balansen, framförall­t under maraton. Tredjeplat­sen innebär inte bara en Sm-medalj, utan betyder också att Sanna får åka på ungdoms-em i ungerska Aszar-kisber i augusti.

– Det ska bli jätterolig­t. Jag hade inte som mål att bli placerad utan ville bara få till en bra tävling.

 ??  ?? SM-BRONS OCH EM-PLATS. Sanna Manfredsso­n och hästen Dorthealys­t Tristan tog brons i klassen young driver på SM i Sportkörni­ng. I och med tredjeplat­sen
SM-BRONS OCH EM-PLATS. Sanna Manfredsso­n och hästen Dorthealys­t Tristan tog brons i klassen young driver på SM i Sportkörni­ng. I och med tredjeplat­sen
 ??  ??
 ?? Bild: EMMA GUSTAVSSON ?? blev Sanna också uttagen till ungdoms-em i Ungern den 15 till 19 augusti.
Bild: EMMA GUSTAVSSON blev Sanna också uttagen till ungdoms-em i Ungern den 15 till 19 augusti.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden