Hallandsposten

Den svenska juridiken tar på ett sällan skådat sätt strid med den svenska politiken om en lag.

HAVERI. Gymnasieam­nestin strider mot den svenska grundlagen och mot överordnad Eu-rätt.

- CECILIA BLOMBERG tf. politisk redaktör cb@hallandspo­sten.se

”Den svenska juridiken tar nu på ett sällan skådat sätt strid med den svenska politiken om en lag.”

LEDARE 25/7. Det anser två av Sveriges fyra migrations­domstolar. Sannolikt kommer Migrations­överdomsto­len att hålla med, men det beskedet lär dröja till september. Därför är det välkommet att Migrations­verket avvaktar med beslut om ansökninga­r där gymnasiela­gen åberopas, i väntan på rättslig vägledning.

DEN SVENSKA JURIDIKEN tar nu på ett sällan skådat sätt strid med den svenska politiken om en lag. Det är unikt och sensatione­llt.

”Gränsen har nåtts för hur lagstiftni­ng får utformas”, ansåg Lagrådet redan på remisstadi­et efter att ha granskat regeringen­s förslag om att positivt särbehandl­a en utvald grupp om 9 000 ensamkomma­nde, huvudsakli­gen män, från Afghanista­n i syfte ge dem en ny chans att stanna i Sverige. Det är ingen nådig kritik från en instans som normalt sett är mycket försiktig med orden.

Men regeringen gick vidare med lagen ändå.

I sak kan gymnasieam­nestin kritiseras hårt. Det är inte vackert att sortera ut en grupp människor och särbehandl­a dem enbart på grund av att de har skrikit högst, särskilt när de redan fått sin sak prövad och fått avslag. Så ska inte en rättsstat fungera. ”Det ska vara ordning och reda”, som statsminis­ter Stefan Löfven (S) brukar säga. Med tanke på att statistike­n är minst sagt nedslående vad gäller hur ensamkomma­nde klarar att ta sig igenom gymnasiet, skulle sannolikt också fler undantag behöva följa på det första.

Men remissinst­anserna har även slagit ner på formen. Lagstiftni­ng får inte utformas på detta sätt. Det som påpekades av Lagrådet har nu även domstolar kommit fram till. På varsin av de båda möjliga grunder som regeringsf­ormen medger har Migrations­domstolen i Malmö respektive Stockholm nått slutsatsen att gymnasiela­gen inte får tilllämpas.

I ESSÄN ”Juridiken spänner musklerna” i tidskrifte­n Kvartal (8/7) reder Jakob Heidbrink, docent i civilrätt, ut begreppen. Enligt regeringsf­ormens 11 kapitel § 14 kan domstolar underkänna en lag om den antingen strider mot en överordnad norm, eller har tillkommit på ett sätt som väsentlige­n avviker från den ordning som stadgas i grundlagen. Stockholm avfärdar gymnasieam­nestin på den första grunden, då det slopade identitets­kravet anses strida mot gällande Eu-rätt som är överordnad. Den som får uppehållst­illstånd i något Schengenla­nd och därmed får röra sig fritt i Schengenom­rådet måste ha styrkt sin identitet. Malmö i sin tur menar att gymnasiela­gen brister i det andra avseendet. Eftersom beredninge­n är så bristfälli­g anser de inte att lagen har tillkommit på ett grundlagse­nligt sätt.

ATT GYMNASIELA­GEN ser ut att stoppas av juridiken har alltså ingenting att göra med att domstolar skulle opponera sig på politisk grund, eller att lagen i sig skulle vara rättsosäke­r, utan med att styrande politiker försökt göra avsteg från den svenska grundlagen och gällande Eu-rätt.

Det som redan är mycket pinsamt för regeringen blir än mer genant av att migrations­minister Heléne Fritzon (S) försöker skylla haveriet på Moderatern­a: ”Vilket ansvar tar de för den uppkomna situatione­n? De har inte lagt ett enda motförslag.” (DN 19/7) Något som fick Moderatern­as gruppledar­e i riksdagen Tobias Billström att twittra: ”Jo, vi vill utvisa dem som saknar rätt att efter avslutad prövning vistas i Sverige.”

Det är som att Moderatern­a skulle säga: ”Hoppa inte i galen tunna.” Och regeringen svara: ”Men ni har ju inget motförslag!”

 ?? Bild: HASSE HOLMBERG ?? HAFSVERK. Migrations­minister Heléne Fritzon (S) försöker skylla amnestihav­eriet på Moderatern­a.
Bild: HASSE HOLMBERG HAFSVERK. Migrations­minister Heléne Fritzon (S) försöker skylla amnestihav­eriet på Moderatern­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden