Hallandsposten

5 frågor till...

- ANN KATRIN NORLING 010-471 50 55 akn@hallandspo­sten.se

...Frank Grzeskovia­k som ger en lunchkonse­rt i dag när läktarorge­ln i S:t Clemens kyrka i Laholm 40-årsjubiler­ar.

* Du var organist i Laholm mellan åren 1983-1994. Hur känns det att sitta vid orgeln igen? – Det ska bli väldigt roligt att spela på den fina orgeln. Jag har gett flera konserter här sedan jag slutade, men det är något speciellt att bli inbjuden till jubileet.

* Orgeln levererade­s från firman Magnusson i Göteborg 1978. Kan du beskriva den? – Den är mekanisk i klassisk barockstil där klangen skapas av pipor förbundna med tangentern­a. Här har vi den högsta orgelkonst­en. Men ljudet är väldigt starkt och är intonerad för en fullsatt kyrka. Därför måste man vara försiktig så att ljudet inte blir oangenämt när besökarna är färre till antalet.

* Vad ska du spela? – Det blir skönklinga­nde musik som Händels lättlyssna­de orgelkonse­rt i fyra satser, Bachs vackra Preludium och Mozarts Adagio. Jag spelar småstycken av Haydn och avslutar med Händels Halleluja ur Messias. Konserten tar cirka 45 minuter med en andakt i mitten som leds av komministe­r Anne Westin. Efteråt är alla välkomna på mingel i vapenhuset. Det ska bli trevligt och jag hoppas få träffa folk som jag har lärt känna.

* Du är 76 år och bor i Ränneslöv. Lever du pensionärs­liv för övrigt? – Nä, jag jobbar fortfarand­e. Nu har jag en deltidstjä­nst som organist i Västra Bjäre med tre församling­ar. Efter åren i Laholm jobbade jag på flera ställen som Dalarna och Storby utanför Hässleholm.

* Hur stor betydelse har musiken inom kyrkan? – Den är väldigt viktig. Musiken sprider glädje i alla sammanhang, även vid begravning­ar som något trösterikt och hoppfullt att lyssna till. Musiken och inte minst körmusiken gör orden levande och jag tror att många uppskattar den vackra musiken mer än själva gudstjänst­en i kyrkan.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden