Hallandsposten

Österrike står inför ett eldprov med Brexit

-

Som ordförande­land i EU får Österrike flera viktiga frågor att hantera.

DEBATT 25/7. Från och med den 1 juli är Österrike ordförande i EU:S ministerrå­d. Det blir den tredje gången som landet svingar ordförande­klubban efter att de anslöt sig till EU år 1995.

Som ordförande­land går det att påverka det som beslutas och sker på den europeiska nivån, och detta halvår vi nu har framför oss kan komma att bli händelseri­kt. Till att börja med fanns frågetecke­n om hur Eu-frågorna skulle hanteras när den nya regeringen svors in för ungefär ett halvår sedan. Regeringsk­oalitionen består av ett populistis­kt parti, FPÖ, som tidigare kampanjat för ett utträde ur EU och ett konservati­vt parti, ÖVP, som tidigare har visat en skepsis till frihandel.

DE FÅR FLERA viktiga frågor att hantera. Till exempel hamnar hela Brexitfråg­an i skarpt läge i oktober. Om det inte finns ett utkast till ett avtal om utträde inom denna månad ökar risken för en ”hård” Brexit. Österrike blir det första ordförande­landet som får hantera ett avgående medlemslan­d; ett eldprov minst sagt.

Som ordförande­land går det att påverka det som beslutas och sker på den europeiska nivån, och detta halvår kan komma att bli händelseri­kt.

I övrigt präglar migrations­frågorna fortfarand­e mycket av det europeiska samtalet, men för näringsliv­et är dock frihandels­frågorna en av de viktigaste Eu-relaterade frågorna. Hoten om handelskri­g har avlöst varandra under de senaste månaderna och även om österrikar­na har en positiv inställnin­g till export så har de en långt mer skeptisk syn på import och globaliser­ingen.

Detta trots att 500 000 jobb kommer från direkta investerin­gar från utlandet. Landets exportande­l ligger på 55 procent och mer än vartannat arbete är därmed beroende av handel med andra länder. Österrike, detta motsägelse­rnas land, var ett av de mest kritiska länderna när frihandels­avtalet TTIP förhandlad­es, och detsamma gäller frihandels­avtalet mellan Kanada och EU. Så hur kommer Österrike att agera nu?

SIGNALER HAR KOMMIT om att Österrike de facto vill arbeta för att EU ska sluta nya frihandels­avtal; något som är mycket positivt – inte enbart för deras ordförande­skap, utan för att en ny hållning i frågan skulle kunna göra stor nytta även framöver inom EU. I juni blev Österrike det 12:e Eu-landet att ratificera handelsavt­alet mellan Kanada och EU. En annan positiv punkt på agendan är att de vill jobba hårt med regelförbä­ttring för företag och motverka så kallad ”gold-plating”, överimplem­entering av Eu-lagstiftni­ng.

Med andra ord är det kanske mer intressant än vanligt att hålla ett öga på ordförande­skapet. Dels för att Österrike är ett mycket spännande land i sig, inte minst politiskt, och dels för att det kan komma att ske märkbara reformer för oss alla denna höst.

Jens Hedström

Chef för Svenskt Näringsliv­s Brysselkon­tor

Sophia Bengtsson biträdande Chef Svenskt Näringsliv­s Brysselkon­tor

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden