Hallandsposten

Forskare varnar för slarv med solskydd

-

SVERIGE: Snåla inte med solkrämen! Solskyddsp­rodukter ger nämligen mindre än hälften av det skydd som de förväntas ge.

Men problemet är inte produktern­a i sig utan folks hafsiga insmörjnin­g, hävdar forskare.

Sex teskedar – så mycket solkräm behöver en medelstor vuxen smörja in sig med för att krämen ska ge ett fullgott skydd mot solen. I själva verket använder de flesta av oss betydligt mindre än så, vilket gör att produktern­a ger mindre än hälften av den förväntade effekten, rapportera­r brittiska BBC.

I teorin skulle solskyddsf­aktor 15 räcka för att skydda mot solskador, men taget i beräkning hur produkten appliceras är faktor 30 eller 50 nödvändigt, skriver forskare från Londons King’s college som ligger bakom studien.

Främst slarvar vi med öron, tinningar och sidorna på halsen, säger forskarna som även höjer ett varningens finger för produkter som påstås vara vattenfast­a. Trots att vissa produkter kan behålla sina solskyddan­de egenskaper vid kontakt med vatten försvinner upp till 85 procent av produkten när vi torkar oss med en frottéhand­duk, säger forskarna.

För att känna oss säkra i solen bör vi smörja in oss 15–30 minuter innan vi ger oss ut och upprepa proceduren minst varannan timme. (TT)

 ?? Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT ??
Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden