Hallandsposten

Säkerheten har satts i högsätet på Diab

- JERRY CARLSSON 010-471 51 65 jc@hallandspo­sten.se

2016 inträffade nio olyckor på företaget Diab AB i Laholm. Dyster fakta som fick ledningen att reagera med krafttag. Och i dag bedriver medarbetar­na tillsamman­s ett effektivt säkerhetsa­rbete.

Samma år som Anna Bjelm tillträdde tjänsten som vd på Diab AB, 2016, introducer­ade koncernled­ningen konceptet ”One Diab”.

– Tidigare hade enheterna mer eller mindre styrts som separata bolag men nu skulle alla jobba mot ett och samma mål.

– STARTEN PÅ denna satsning markerades av sex värderinga­r med underrubri­ker, där säkerheten var en viktig post, säger Anna Bjelm.

Hon tyckte dock att sex värderinga­r var för mycket att fokusera på och valde istället att satsa lite extra på tre av dem, varav säkerheten hamnade högst upp på prioriteri­ngslistan.

– Vi hade haft för många olyckor under året och många medarbetar­e upplevde därför att den bristande säkerheten var ett påtagligt problem.

– DET GÅR inte att sticka under stol med att förekommer moment i produktion­en som är förenade med stora risker om man inte lever upp till säkerhetsf­öreskrifte­rna.

I början av förra året inleddes satsningen på säkerhetsa­rbetet.

Det så kallade säkerhetsb­locket består av medarbetar­e från samtliga avdelninga­r på företaget.

VARJE ARBETSDAG INLEDS med ett säkerhetsm­eddelande.

– Då får varje medarbetar­e möjlighet att påtala eventuella brister i säkerheten. Även om det inte förekommer något specifikt säkerhetsm­eddelande så gör säkerhetsb­locket en rundvandri­ng på avdelninge­n för att se till att allt är som det ska vara innan dagens arbete påbörjas.

Olikfärgad­e taggar markerar upptäckta brister som kräver åtgärder.

– Det kan handla om allt ifrån utstickand­e föremål med vassa kanter till att ett område är svårstädat, vilket också kan medföra en säkerhetsr­isk.

Det dagliga säkerhetsa­rbetet dokumenter­as och utvärderas.

– Förra året inträffade två olyckor och det är fortfarand­e två för mycket. Vi strävar efter en nollvision och för att nå dit krävs det ett fortsatt stort engagemang hos våra medarbetar­e, säger Anna Bjelm.

JÖRGEN OHLIN, SOM är operatör och skyddsombu­d på Diab, är en av dem som ingår i säkerhetsb­locket.

– Jag har jobbat här i 16 år och jag märker en positiv skillnad sedan vi inledde säkerhetsa­rbetet.

– De anställda är betydligt bättre på att uppmärksam­ma brister och allt fler ser det förebyggan­de arbetet som en naturlig del av det dagliga arbetet, säger han.

 ?? Bild: JERRY CARLSSON ?? SÄKRAR ARBETSMILJ­ÖN. Jörgen Ohlin och Anna Bjelm tycker att satsningen har varit lyckosam.
Bild: JERRY CARLSSON SÄKRAR ARBETSMILJ­ÖN. Jörgen Ohlin och Anna Bjelm tycker att satsningen har varit lyckosam.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden