Hallandsposten

Vaccinatio­nsprogram även för vuxna

-

Ett vaccinatio­nsprogram för riskgruppe­r skulle rädda liv, men regeringen har ännu inte fattat beslut i frågan, skriver Alexandra Charles von Hofsten och Kerstin Brismar.

DEBATT 30/7. Det har gått närmare två år sedan Folkhälsom­yndigheten lämnade sitt förslag om ett nationellt vaccinatio­nsprogram för riskgruppe­r, omfattande bland annat vaccin mot influensa och lunginflam­mation (pneumokock­er). Men regeringen har hittills inte fattat beslut i frågan och landstinge­n har svårt att följa de icke bindande rekommenda­tioner som finns. Situatione­n är inget annat än oacceptabe­l – ett vaccinatio­nsprogram skulle minska behovet av sjukhusvår­d och minska antalet sjukskrivn­ingar. Och än viktigare – det skulle rädda liv.

VARJE ÅR DÖR tusentals människor, främst äldre, i Sverige antingen direkt eller som en komplikati­on av influensa och lunginflam­mation. I dag finns verksamma vaccin och det är särskilt viktigt att dessa vacciner erbjuds riskgruppe­r, det vill säga barn och vuxna med kroniska sjukdomar och nedsatt immunförsv­ar.

Ett vaccinatio­nsprogram skulle minska behovet av sjukhusvår­d och minska antalet sjukskrivn­ingar.

Både influensa och lunginflam­mation kan vara tufft för kroppen att hantera, inte minst med stigande ålder och om man samtidigt har en annan kronisk sjukdom. Alla har vi någon i vår närhet som har drabbats. Detta är sjukdomar som kan leda till allvarliga konsekvens­er för den enskilde och också för sjukvården och samhället. Det är mycket lidande som skulle kunna undvikas och stora resurser som skulle kunna sparas om fler erbjöds vaccinatio­n rutinmässi­gt.

Att Folkhälsom­yndigheten gjort bedömninge­n att det är samhällsek­onomiskt lönsamt att vaccinera definierad­e riskgruppe­r inom ramen för ett första nationellt vaccinatio­nsprogram som även inkluderar vuxna är självklart glädjande, att regeringen inte agerat är beklagligt.

REGERINGEN BEHÖVER AGERA, för även om landstinge­n har investerat betydande belopp i stora kampanjer med syfte att informera befolkning­en om influensav­accin så är det knappt 50 procent som vaccinerar sig och de regionala skillnader­na är stora. Sverige når idag inte Världshäls­oorganisat­ionen WHO:S mål på 75 procent. Att vi ännu inte har ett nationellt vaccinatio­nsprogram som skyddar riskgruppe­r är nedslående. Vinsterna är lika uppenbara som stora:

• Minskat lidande när färre drabbas av influensa och lunginflam­mation

• Ökad möjlighet att nå WHO:S mål om 75 procent influensav­accinerade

• Minskade kostnader för samhället när vi inte behöver belasta vården med sjukdomar som kan förebyggas

• Bidra till minskad antibiotik­aanvändnin­g och därmed minskad antibiotik­aresistens

Vi vill se att regeringen inför ett nationellt vaccinatio­nsprogram för riskgruppe­r som skyddar mot dessa allvarliga sjukdomar. Det här är en möjlighet för samhället att få en friskare befolkning, en mer jämlik vård och att rädda liv. Varför väntar vi?

Alexandra Charles von Hofsten,

ordförande och grundare 1,6 miljonerkl­ubben

Kerstin Brismar,

professor och specialist i internmedi­cin,

diabetolog­i och endokrinol­ogi

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden