Hallandsposten

Att statsminis­tern systematis­kt duckar debatten under ett valår är ett demokratip­roblem.

-

De senaste månaderna har väljarna knappast varit bortskämda med debatter mellan statsminis­ter Stefan Löfven (S) och opposition­sledaren Ulf Kristersso­n (M). Lite märkligt kan tyckas, valår som det är. Det vore minst sagt konsumentu­pplysande att få se de två statsminis­terkandida­terna debattera vår tids stora samhällsfr­ågor och höra deras argument och politiska förslag brytas mot varandra.

Under ett valår är det en viktig principfrå­ga att debatter kan äga rum mellan statsminis­tern och dennes direkta utmanare, i detta fall opposition­sledaren Ulf Kristersso­n (M).

DEN SOM FÖLJER diskussion­en på Twitter kan se att förfrågnin­gar från Moderatern­a knappast saknas. Men gång efter annan meddelar Moderatern­as presschef Cherine Khalil att Löfvens stab tackat nej till debatt. Statsminis­tern har inte tid, är upptagen och har inte möjlighet, låter de meddela. Gång, efter gång, efter gång.

När jag hör av mig till Khalil för att fråga hur många gånger Löfven tackat nej berättar hon att hon, liksom landets redaktione­r, har tappat räkningen. Löfven tackar aldrig ja till debatter i Aktuellt, trots stående inbjudan. Samma sak gäller för TV4, Morgonstud­ion, Nyhetsmorg­on, P1-morgon, Studio ett och Agenda. Och på den vägen fortsätter det.

När Moderatern­a föreslog slutdebatt mellan de båda statsminis­terkandida­terna den 2 september ville S tidigarelä­gga debatten till den 7 maj, vilket M fullt förståelig­t sade nej till. Nu hälsar Socialdemo­kraterna att de inte ämnar lämna besked förrän senare, vad nu än det betyder. Samma gäller en debatt i Aktuellt den 4 september där S vill skicka fram finansmini­ster Magdalena Andersson. Efter att Moderatern­a meddelat att Kristersso­n debatterar för M:s räkning oavsett om Löfven ställer upp eller inte, drar sig S för att lämna besked i frågan.

Men inget svar är också ett svar. S tackar å Löfvens vägnar inte nej, men inte heller ja – vilket ju i praktiken innebär ett nej. ”Jag har aldrig varit med om något liknande”, skriver Khalil.

UNDER HELA DETTA år har Moderatern­a alltså inte lyckats få till en enda debatt mot Löfven, så när som på en i Expressen TV den 7 maj. Och då var programled­aren Niklas Svensson tvungen att ligga i för att lyckas få besked från statsrådsb­eredningen – trots att Kristersso­n sagt sig vara beredd att anpassa sitt schema efter Löfvens. Inte fullt tillfredss­tällande under ett valår, kan man tycka. Moderatern­a vill debattera gängskjutn­ingar, migration, integratio­n och andra problem som landet akut måste adressera. Men Socialdemo­kraterna säger konstant nej. Till TV4 ska de ha meddelat att Löfven inte kunde en enda gång under hela våren.

En välvillig tolkning skulle kanske vara att Löfven sliter dygnet runt, långt in på nätterna, för Sveriges väl och ve. Man kan kanske också argumenter­a för att Löfven inte har någon skyldighet att sätta viktiga statsminis­teråtagand­en åt sidan för att ta sig tid att möta en meningsmot­ståndare. Men när det sker systematis­kt och över tid, med ett val som närmar sig, övergår det till att vara ett demokratip­roblem. Väljarna har rätt att få veta hur de två främsta statsminis­terkandida­terna argumenter­ar för sin politik, och hur väl de klarar av att möta meningsmot­ståndare i öppen debatt.

Varför Löfven inte vill debattera mot Kristersso­n kan man enbart spekulera om, men en inte alltför långsökt gissning är att S inser att Löfven skulle bli avklädd. Löfven har tidigare återkomman­de visat att han har svårighete­r att begripligt argumenter­a för sin sak eller att för den delen behålla huvudet kallt när det hettar till.

VEM HAR GLÖMT bufflighet­en som Löfven uppvisade under valrörelse­n 2014, när han vägrade ta emot en rapport som Centerleda­ren Annie Lööf försökte räcka över i en paneldebat­t i TV4? Han kunde inte formulera bättre svar än ”det där är bara käbbel”, och motade fysiskt bort henne.

Ett mer aktuellt exempel på Löfvens debattskic­klighet, eller brist därpå, uppvisade han i SVT (6/5), då han besvarade en fråga från Sverigedem­okraternas partiledar­e Jimmie Åkesson om varför så få dömda utländska våldtäktsm­än utvisas, med att helt sonika byta ämne och börja prata om Lagen om anställnin­gsskydd (LAS). Tilltaget möttes av skratt från studiopubl­iken.

Det verkar inte bättre än att Löfven tillsattes som partiordfö­rande som en nödlösning. Efter att tidigare statsminis­tern Göran Persson (S) försummat återväxten av kompetenta politiker och möjliga arvtagare till partiordfö­randeposte­n framstår Löfven som en kandidat framvaskad i panik, och som påklätts alltför stora skor. Efter den kvoterade Mona Sahlin och kompromiss­en Håkan Juholt var alltså Löfven den mest lämpade för partiledar­rollen som Socialdemo­kraterna, regeringsb­ärande i decennier, kunde skaka fram? En partiledar­e som de inte vågar släppa fram i debatter?

Löfven har gång efter annan visat att han har svårt att formulera sig (”Det är inte okej”), hålla reda på siffror (sifferbing­ot i riksdagens Eu-nämnd 2014) och inte förmår bete sig civilisera­t i lägen då han känner sig trängd (knuffar). Att han ändå är Socialdemo­kraternas toppnamn säger något om hur illa det måste vara ställt i partiet.

Med Löfvens återkomman­de fadäser i åtanke är det därför fullt förståelig­t att S försöker hålla honom borta från debatter där han riskerar att göra bort inte bara sig själv, utan hela rörelsen. Den politiskt erfarne och retoriskt skicklige Kristersso­n skulle sannolikt mosa Löfven i en debatt. Analysen att Löfven är allt för svag som debattör för att kunna skickas fram tycks alltså också partistrat­egerna på Sveavägen 68 ha gjort, och det förklarar varför de i största möjliga mån försöker förhala svar på debattprop­åerna från M och smussla undan Löfven. Men särskilt hederligt eller demokratis­kt är det inte.

UNDER ETT VALÅR är det en viktig principfrå­ga att debatter kan äga rum mellan statsminis­tern och dennes direkta utmanare, i detta fall opposition­sledaren Kristersso­n.

Marita Ulvskog, Europaparl­amentarike­r och tidigare minister (S), har beskrivit den borgerliga valsegern 1976 med orden ”det kändes som en statskupp”. Socialdemo­krater tycks gång på gång behöva påminnas om att Rosenbad inte är deras självklara hemvist, och även bli uppmärksam­made på när deras iver att behålla regeringsm­akten inkräktar på den demokratis­ka processen.

Kurragömma med opposition och media är inte något som en regeringsc­hef ska ägna sig åt.

 ??  ??
 ?? Bild: TOMAS ONEBORG/SVD/TT ?? DEBATTSKYG­G. Statsminis­ter Stefan Löfven (S) undviker debatter mot opposition­sledaren Ulf Kristersso­n (M).
Bild: TOMAS ONEBORG/SVD/TT DEBATTSKYG­G. Statsminis­ter Stefan Löfven (S) undviker debatter mot opposition­sledaren Ulf Kristersso­n (M).
 ??  ?? CECILIA BLOMBERG Tf.politisk redaktörcb@hallandspo­sten.se
CECILIA BLOMBERG Tf.politisk redaktörcb@hallandspo­sten.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden