Hallandsposten

Hon är ingen trädgårdsm­änniska men har ändå lyckats skapa Årets trädgård 2018.

- JOHANNA ULRIKA ORRE juo@hallandspo­sten.se

Ulrika Carén är den ofrivillig­a, för att inte säga något motvilliga, vinnaren av priset Årets trädgård 2018. – Jag är ju inte ens någon trädgårdsm­änniska.

Innanför muren till Hantverksg­ränd 1 i centrala Laholm prunkar det i alla hörn. Den 250 kvadratmet­er stora, eller snarare lilla, trädgårdsy­tan är full av spännande trädgårdsr­um.

– Jag skulle aldrig kunna ha en trädgård som bara består av en stor gräsmatta, det är inte jag. Jag får bilder i huvudet av olika rum som jag vill förverklig­a, säger Ulrika Carén som menar att det snarare är hennes intresse för färg och form som ligger bakom det vinnande trädgårdsk­onceptet än ett stort växtintres­se.

Ulrika Carén jobbar som arkitekt och är, liksom sambon Jonas Karlsson, i grunden byggnadsin­genjör.

– Jonas är väldigt händig och kan göra verklighet av alla idéer som min hjärna tänker ut. Vi jobbar båda hemifrån och sitter ofta här ute i trädgården och funderar över förändring­ar. Här tillkommer hela tiden saker, berättar hon.

BAKOM TÄVLINGEN SOM utser Årets trädgård står tidningarn­a Allers Trädgård och Drömhem & Trägård.

En fotograf som fotografer­ade Ulrika Caréns trädgård för några år sedan anmälde den utan hennes vetskap till årets omgång av tävlingen.

– Jag blev ganska förvånad när de ringde och sa att jag hade vunnit. Det känns lite märkligt, jag är ju inte ens någon trädgårdsm­änniska. Men det är klart att det är roligt, säger hon och låter fortfarand­e överraskad.

I samband med prisutdeln­ingen lördag 18 augusti kommer det vara öppet hus för alla som vill i trädgården.

– Fast jag vet inte riktigt hur det kommer gå. När förra årets vinnare fick sitt pris kom det 600–700 personer. Det är lite svårt att se hur så många ska kunna få plats här, säger Ulrika Carén och ser sig omkring.

NÄR HON FÅR frågan om hon kan ge några bra trädgårdst­ips skrattar hon lite och utbrister:

– Jag är ju verkligen inte rätt person att ge trädgårdst­ips!

Men bevisar strax därefter motsatsen:

– Många tänker att de vill ha en uteplats i solen, men jag tycker att det är viktigt att man även har en uteplats i skuggan. Det är ju ofta i skuggan som man vill sitta. Och tillägger: – Många tänker också att de vill ha en stor gräsmatta för det är så lättskött, men om man som jag har rabatter utan bar jord växer där inget ogräs och då är rabatter mer lättskötta, och mycket roligare, än gräsmattor.

 ??  ??
 ?? Bild: JOHANNA ULRIKA ORRE ?? ÅTERBRUK. Ett av Ulrika Caréns favoritrum i trädgården är växthuset som blev klart för tre år sedan. Det är byggt av några gamla fönster och återanvänt tegel. ”Här inne odlar vi tomater och gurka.”
Bild: JOHANNA ULRIKA ORRE ÅTERBRUK. Ett av Ulrika Caréns favoritrum i trädgården är växthuset som blev klart för tre år sedan. Det är byggt av några gamla fönster och återanvänt tegel. ”Här inne odlar vi tomater och gurka.”
 ??  ?? HÅRT ARBETE. Det krävs många rundor med vattenkann­an för att hålla trädgården vid liv i värmen.
HÅRT ARBETE. Det krävs många rundor med vattenkann­an för att hålla trädgården vid liv i värmen.
 ??  ?? MÅNGA VALMÖJLIGH­ETER. Ulrika Carén har gjort i ordning ett antal olika sittplatse­r i trädgården.
MÅNGA VALMÖJLIGH­ETER. Ulrika Carén har gjort i ordning ett antal olika sittplatse­r i trädgården.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden