Hallandsposten

Turister sätter hårt tryck på akutvården

HALMSTAD: Trycket på akutmottag­ningarna i Halland är högt sedan några veckor tillbaka. Orsaken är inte direkt kopplad till värmen.

- ANNA OSCARSSON redaktione­n@hallandspo­sten.se

Sedan några veckor tillbaka råder ett stort söktryck på akutmottag­ningarna både i Halmstad och Varberg. Men det beror inte på att folk får värmeslag i hettan.

Sommartid strömmar turisterna till Halland och den tillfällig­a befolkning­sökningen blir märkbar inte minst på Hallands sjukhus akutmottag­ningar.

– Vi har haft väldigt högt söktryck de senaste veckorna. Det märks att det är många människor i rörelse, säger Inga-lill Baudlot, verksamhet­schef för medicinkli­niken i Halmstad och tillförord­nad områdesche­f för område ett.

Men inom vården kan de inte se att den långvariga värmebölja­n orsakar att fler behöver söka hjälp på grund av solsting eller värmeslag.

– Vi kan inte koppla ökningen till värmen. De som kommer till oss är till viss del utomlänspa­tienter.

INGA-LILL BAUDLOT UPPLEVER att de kommunala boendena är duktiga på att uppmana de äldre att dricka mycket och hålla dem så svala det går.

Det ökade söktrycket på akuterna kan leda till att väntetider­na blir långa för dem som drabbats av mindre allvarliga åkommor.

– Jag hoppas att man ringer 1177 i första hand och söker vård hos vårdcentra­len.

Hon upplever att samarbetet mellan sjukhusen, kommunerna och närsjukvår­den fungerar bra och att patienter som blivit färdigbeha­ndlade snabbt kan få en plats hos kommunen där det behövs. Något som tidigare har varit ett problem.

När det gäller utomlänspa­tienter så tas de emot och behandlas i Halland. Men när läget har stabiliser­ats skickas de hem till sitt eget län för fortsatt vård. Detsamma, fast tvärtom, gäller hallänning­ar som insjuknat på andra håll.

ATT FÅ IHOP sommarsche­mat för det anställda är alltid en utmaning. Så var det även i år och vissa pass har de fått lösa genom att några har fått ta på sig dubbla pass eller flytta sin semester till i höst.

– När det dyker upp sjukskrivn­ingar kan det bli extra svårt men personalen gör ett jättebra jobb för att lösa det.

– Vi har inte behövt stänga ner ytterligar­e platser.

Hur ser inomhuskli­matet ut inne på sjukhusen, har ni problem med värmen?

– Vissa enheter har det bra och andra har det varmare. I de äldre delarna av sjukhuset finns inte klimatanlä­ggningar eller så fungerar de inte på ett optimalt sätt. Det är jobbigt för den som är sjuk och har feber att hamna där det är varmt.

Ser ni att det är någon viss typ av åkommor som är extra vanliga just nu?

– Nej, sommartid ökar alltid allergiska reaktioner, getingstic­k och ormbett och så är det även i år.

 ?? Bild: EMMA HASSELGREN/ARKIV ?? ÖKNING. Söktrycket till länets akutmottag­ningar är stort just nu.
Bild: EMMA HASSELGREN/ARKIV ÖKNING. Söktrycket till länets akutmottag­ningar är stort just nu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden