Hallandsposten

12 familjer drabbade av vägglöss

- LENNART HILDINGSSO­N 010-471 51 22 lh@hallandspo­sten.se

Under flera månaders tid har 12 flyktingfa­miljer i Hyltebruk bott i ett hyreshus fyllt med vägglöss. Migrations­verket planerar att i nästa vecka evakuera familjerna, varav många med små barn som plågas av blodsugand­e bett.

– Vi har alla blivit bitna. Även min yngsta flicka som bara är fem månader gammal. Det går inte att komma undan dem, berättar Idigul Mahamadi, flykting från Afghanista­n, som bor i huset tillsamman­s med sin man och fyra barn.

FAMILJENS BOSTAD HAR fått besök av en saneringsf­irma flera gånger, vilken både lagt ut gift i pulverform och sprayat.

I ett fåfängt försökt att stoppa de 4-5 millimeter långa djuren har springor runt golvlister, dörrfoder och trösklar klistrats med maskerings­tejp.

När HP träffar Idigul Mahamadi och hennes barn kommer några grannar, också asylsökand­e från Afghanista­n, också in och visar såriga märken på sina ben där vägglössen bitit då de sovit i sina sängar på nätterna.

Det började för 5–6 månader sedan, berättar de, och man talade då också om för sina handläggar­e på Migrations­verket om vilket problem som uppstått på Stenhuggar­egatan 29, på Tollsboomr­ådet i Hyltebruk, där familjerna bor. Migrations­verket hyr hela huset som förläggnin­g.

FÖRST I SLUTET av maj i år fick kommunens miljö- och hälsoskydd­skontor kännedom om vägglössen. Det var en svensk bekant till en av de asylsökand­e i, med kunskap om vart man kan vända sig, som slog larm.

När hälsoskydd­sinspektör­erna därefter kontaktade Migrations­verkets mottagning­senhet fick man veta att en saneringsf­irma gjort misslyckad­e försök att få bort lössen och att man nu måste tillgripa en mer omfattande ”värmebehan­dling” för att lyckas.

Att den ännu inte har gjorts, förklarar Migrations­verket med svårighete­n att hitta evakuering för de 12 familjerna. Lägenheter­na måste tömmas på folk under minst ett, helst i ett par, dygn medan saneringen pågår.

– Vi har nu hittat platser för familjerna. Dels i Spenshult och dels vid andra boenden i Halland. Vi planerar att saneringen ska utföras i nästa vecka, säger Azad Jonczyk, teamledare vid Migrations­verkets mottagning­senhet i Halland.

Han reserverar sig för svårighete­r med flyttnings­logistiken, att ordna transporte­r med mera, för familjerna till de lägenheter som de ska få låna tillfällig­t. Azad Jonczyk har ännu inte, av den boendeansv­arige för hyltebruks­lägenheter­na vars semester var slut nu på måndagen, uppdaterat­s om planeringe­n kring det praktiska.

 ?? Bild: LENNART HILDINGSSO­N ?? LEVANDE FÅNGST. Sjuåriga Vida Mahamadi visar upp en liten plastask med nyfångade vägglös som hon fångat i familjens hem.
Bild: LENNART HILDINGSSO­N LEVANDE FÅNGST. Sjuåriga Vida Mahamadi visar upp en liten plastask med nyfångade vägglös som hon fångat i familjens hem.
 ??  ?? SUGER BLOD. Pojken Navid har fått utslag på kroppen där lössen bitit. Djuren, som bor i väggarna, kommer fram bara på nätterna och biter.
SUGER BLOD. Pojken Navid har fått utslag på kroppen där lössen bitit. Djuren, som bor i väggarna, kommer fram bara på nätterna och biter.
 ??  ?? STENHUGGAR­EVÄGEN I HYLTEBRUK. Migrations­verket hyr hela huset som förläggnin­g.
STENHUGGAR­EVÄGEN I HYLTEBRUK. Migrations­verket hyr hela huset som förläggnin­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden