Hallandsposten

Branden var olycka nummer två

- ANN KATRIN NORLING 010-471 50 55 akn@hallandspo­sten.se

”Nu får det vara nog med elände. Juli på 2000-talet är tydligen en olycksmåna­d för mig. Men det är bara att ta nya tag.” ANDERS MÅNSSON Ägare till Orrebergs gård

Anders Månsson på Orreberg i Öringe är för första gången i sitt liv utan grisar på gården. Natten till måndagen evakuerade­s samtliga 1 300 grisar medan spannmålst­orken brann ned till grunden.

Dagen efter branden återstår bara rykande ruiner av det som en gång var spannmålst­ork och anläggning­ar för torrfoder och blötfoder.

– Men det viktigaste är att inga människor eller djur kommit till skada, säger Anders Månsson.

För nästan exakt ett år sedan drabbades gården av en annan olycka.

Den 25 juli körde en transport med 280 grisar på väg till slakt i diket utanför gården.

Ett mödosamt arbete tog vid för att rädda de grisar som hade kommit i kläm. Ett 30-tal av dem fick avlivas på platsen.

– Nu får det vara nog med elände. Juli på 2000-talet är tydligen en olycksmåna­d för mig. Men det är bara att ta nya tag, säger Anders Månsson.

SÖNDAGENS brand upptäcktes vid 16.30-tiden. En granne tyckte det såg misstänkt ut och ringde Anders Månsson som konstatera­de att torken brann.

– Jag larmade räddningst­jänsten direkt. Det konstiga är att min son och jag precis hade varit och tippat ett lass spannmål och inte sett något,

Grisstalla­rna var inte hotade av lågorna, men djuren riskerade ändå att fara illa.

–VI VAR tvungna att få bort dem från gården, Elcentrale­n hade brunnit upp och vi kunde varken ge grisarna vatten eller mat. Många vänliga själar låter de vara på deras gårdar och några grisar är skickade till slakt. Det var mycket pusslande med dem på natten, men det gick bra, säger han.

På måndagsmor­gonen lämnade räddningst­jänsten brandplats­en och ansvaret övergick till gårdsägare­n.

–Nu vilar det på mig att hålla koll så att elden inte flammar upp någonstans. Vi kommer att ha bemanning på gården dygnet runt, säger Anders Månsson.

HUR STORA VÄRDEN som gick till spillo är för tidigt att säga.

– Försäkring­sbolaget kommer hit i dag och vi ska ta oss en ordentlig genomgång. Givetvis är skadorna omfattande, säger Anders Månsson.

Polisen har avskrivit händelsen som brand, utan misstanke om brott.

–BRANDEN BÖRJADE i spannmålst­orken troligtvis av något elfel. Det är inget som vi utreder utan det tar försäkring­sbolaget hand om, säger Jenny Jerrhage Lundquist, förundersö­kningsleda­re vid Laholmspol­isen.

 ?? Bild: ANN KATRIN NORLING ?? DAGEN EFTER. Ägaren Anders Månsson och sonen Axel, som sommarjobb­ar på gården, är trots allt nöjda med att inga grisar kom till skada.
Bild: ANN KATRIN NORLING DAGEN EFTER. Ägaren Anders Månsson och sonen Axel, som sommarjobb­ar på gården, är trots allt nöjda med att inga grisar kom till skada.
 ??  ?? 25 JULI 2017. Den dagen välte en gristransp­ort med 280 av gårdens grisar på väg till slakteriet.
25 JULI 2017. Den dagen välte en gristransp­ort med 280 av gårdens grisar på väg till slakteriet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden