Hallandsposten

Björn Hellberg delar minnen

KULTUR & NÖJE: Efter 74 år på jorden släpper journalist­en och författare­n från Laholm sina memoarer. ”Det avslöjas en del i boken”, säger han.

- SARA ÖSTER

”Det har både varit svårt men också väldigt roligt och lustfyllt.” BJÖRN HELLBERG

Han har samarbetet med legendaris­ka profiler som Sven Jerring och Lennart Hyland, varit verksam i SVT:S succéprogr­am ”På Spåret” under 21 år, har skrivit över 60 böcker och närmare 40 000 artiklar genom åren. Nu släpper Björn Hellberg sina memoarer.

Björn Hellberg har onekligen hunnit vara med om en hel del under sina 74 år. Nu har han samlat gamla minnen på hela 339 sidor, och boken heter ”Björn Hellberg – en sorts memoar”.

– Jag gillar inte att skriva om mig själv, så det har både varit svårt men också väldigt roligt och lustfyllt. Jag själv har skrivit allt förutom ett kapitel, min fru Inger har skrivit ett om hur det är att leva med mig. Sedan har vår son Esse läst in ljudboken. Fast Inger läser in sitt eget kapitel, det är lite roligt, säger han.

Björn är uppvuxen i Laholm och bor i sitt föräldrahe­m. Som 14-åring började han sin journalist­karriär, då skrev han sportnotis­er för Laholms Tidning. Han jobbade även på Hallandspo­sten 1961 - 1963. Efter det frilansade han åt alla möjliga stora dags- och kvällstidn­ingar.

I DAG ÄR det många som känner igen Björn från tv-rutan. Under många år var han domare i det populära programmet ”På Spåret”, som visas på SVT.

– Från börjar var jag med och tävlade, men jag råkade vinna hela tiden. Efter fyra år blev jag i stället domare. Jag och Ingvar Oldsberg känner varandra väldigt väl och har haft kul genom åren. Jag har även skrivit en massa sketcher till programmet, berättar han.

När han skrev boken har han fokuserat på fyra huvudämnen.

– Utöver sådana saker som ska vara med bland sina memoarer så har jag valt att skriva om mitt författars­kap, min medverkan i ”På spåret”, alla möten med intressant­a människor genom åren och sedan min kärlek till tennisen. Många förknippar dig med just tennis, var kommer det intresset ifrån?

– Jag bor så nära Båstad och har sett många världsstjä­rnor som liten, så jag tror att det kommer därifrån. Jag har varit på Wimbledon i London 52 år i rad. Men sedan har jag en massa andra intressen också – som kultur, litteratur och politik, säger han.

– En hemsk upplevelse som jag minns väldigt väl var när jag blev skickad till Santiago i Chile för att rapportera om jordbävnin­gen, 1985. Jag såg med egna ögon hur marken gick isär. Det var fruktansvä­rt.

ETT KAPITEL i boken handlar om vännen Johannes Brost och heter ”Till minne av Johannes Brost”.

– Vi jobbade väldigt mycket ihop jag och Johannes, och var bra vänner. Det var oerhört tragiskt när han gick bort tidigare i år, säger han. Avslöjas något i boken som ingen vet om dig?

– Ja, det tror jag nog att det gör. Jag har till exempel skrivit om min på- och avmönstrin­g på skeppet Anten när jag var 16 år. Kapitlet handlar om en rolig liten händelse, skrattar Björn Hellberg.

Boken släpps i bokhandel och som ljudbok den 2 augusti.

 ?? Bild: JOHAN PERSSON ?? ABBEY ROAD I LAHOLM? Björn Hellberg har skrivit 62 böcker och närmare 40000 artiklar – nu delar han med sig av sina minnen genom livet.
Bild: JOHAN PERSSON ABBEY ROAD I LAHOLM? Björn Hellberg har skrivit 62 böcker och närmare 40000 artiklar – nu delar han med sig av sina minnen genom livet.
 ?? Bild: JOHAN PERSSON ?? SLÄPPER SINA MEMOARER. Den 2 augusti finns ”Björn Hellberg – en sorts memoar” i bokhandeln. Den kommer även att släppas som ljudbok.
Bild: JOHAN PERSSON SLÄPPER SINA MEMOARER. Den 2 augusti finns ”Björn Hellberg – en sorts memoar” i bokhandeln. Den kommer även att släppas som ljudbok.
 ?? Bild: JOHAN PERSSON ?? VARIT MED OM MYCKET. Journalist­en, författare­n och underhålla­ren från Laholm avslöjar en del i boken.
Bild: JOHAN PERSSON VARIT MED OM MYCKET. Journalist­en, författare­n och underhålla­ren från Laholm avslöjar en del i boken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden