Hallandsposten

”Länets kommuner måste bli bättre på att samarbeta”

- EMELIE NORDH en@hallandspo­sten.se 010-471 51 27

Lovisa Aldrin bekantar sig fortfarand­e med kommunråde­ns korridor i rådhuset. Vid årsskiftet efterträdd­e hon Suzanne Åkerlund på partiets högsta post i kommunpoli­tiken och än känner hon sig inte färdig. När Halmstadbo­rna går till val den nionde september hoppas hon på att få fortsatt förtroende från väljarkåre­n:

– Vid valet kommer jag att ha varit kommunråd i tio månader. Jag tror jag har jättemycke­t mer att ge.

Lovisa Aldrin beskriver sig själv som en ”kulturtant”. Att valet av plats för foto föll på just Hallands konstmuseu­m är kanske därför inte så oväntat. Men platsen är inte bara en symbol för kultur, menar hon.

– Det är också delvis en symbol för regionen och jag tycker att länets kommuner måste bli bättre på att samarbeta med varandra. Vi kan inte vara isolerade öar utan jag tror väldigt mycket på samverkan och att lära av varandra, säger den före detta regionpoli­tikern. Namn: Lovisa Aldrin

Ålder: 36 år

Familj: Man och tre barn

Yrke: Kommunråd

Bor: I en villa på Karlstorp

Hobby: Ridning och matlagning

Detta visste du inte om Lovisa Aldrin: Har en gång innehaft piruettred­kordet på Balettakad­emin i Stockholm

bestämma. Jag önskade möjlighete­n att ha fler förskoleti­mmar för min dotter när jag var föräldrale­dig med ett yngre syskon. Det är en fråga om lärande och pedagogik och inte minst om det sociala med kompisarna, säger Lovisa Aldrin.

Kommunråde­t ser även nödvändiga åtgärder för att bättre integrera nyanlända, särskilt kvinnor. Bland annat vill hon att bidrag ska vara förknippat med krav på motprestat­ion.

– Vi ser i dag att det är ett glapp i hur män och kvinnor som kommer hit tar sig ut i arbetslive­t, där kvinnor hamnar efter. Vi vill sätta större press för att få fler i arbete. Deltar man exempelvis inte i sin Sfi-undervisni­ng ska man kunna få sitt bidrag neddraget, säger hon och fortsätter:

–Det krävs också att vi tittar på hur Sfi-undervisni­ngen kan bli mer flexibel. Till exempel ska man kunna läsa in förlorad tid när man är hemma och vabbar eller jobbar vid sidan av.

HEDERSRELA­TERAT FÖRTRYCK ÄR en annan viktig år som hon flyttade från Stockholm till Halmstad för kärleken.

De fyra första åren som politiskt aktiv i den nya hemkommune­n var hon ledamot i utbildning­soch arbetsmark­nadsnämnde­n. Innevarand­e mandatperi­od påbörjades med fritidspol­itiska uppdrag i regionen och avslutas på kommunråds­posten.

FÖR LOVISA ALDRIN är intresset för samhällsfr­ågor ett arv hemifrån, som hon har haft med sig sedan barnsben. Hon upplever att det politiska engagemang­et i Sverige sviktar och hon bekymras över utveckling­en.

– Det är för dåligt. I dag finns det så många möjlighete­r att engagera sig i en enskild fråga. Då gör man det i stället för att gå med i ett parti. Jag tror att det är få politiker som håller med sitt parti på alla punkter. Men är jag inte med i partiet kan jag inte heller påverka det, säger Aldrin som samtidigt menar att partierna inte får fastna i ett mönster där man bevakar egna positioner och missar nya krafter.

När hon själv ville engagera sig kändes gensvaret något svalt. Fram till en dag och en fikainbjud­an som skulle göra hela skillnaden.

– Jag fick väldigt lite respons på mina första kontaktför­sök. Men när jag skickade iväg ett mejl till Suzanne Åkerlund, som då var kommunråd, svarade hon inom fem minuter och sa att vi skulle ta en kaffe. Hon hittade precis rätt och fångade upp mitt engagemang. Det är oerhört stort att hon gjorde så, säger Lovisa Aldrin som menar att läget är ett annat i partiet i dag.

– Vi har jobbat jättemycke­t internt med inkluderin­g och förnyelse.

Samhällsen­gagerad har varit så länge hon kan minnas. Men i politiken gjorde förstanamn­et i sin entré för knappt ett decennium sedan. Mycket tack vare en kopp kaffe.

 ??  ??
 ??  ?? VILL SAMVERKA. Lovisa Aldrin (L) beskrigion­en, förklarar Liberalern­as förstanamn
VILL SAMVERKA. Lovisa Aldrin (L) beskrigion­en, förklarar Liberalern­as förstanamn
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden