Hallandsposten

Värmen stoppar jakthundar

- KENNY HJÄLTE 010-471 50 97 keh@hallandspo­sten.se

Jakt på vildsvin med lösa hundar får vänta. Länsstyrel­sen har beslutat att förbjuda all användning av hundar vid jakt från och med i morgon. Anledninge­n är värmen och dåliga tillgången till vatten.

Från den första augusti hade det varit tillåtet att jaga vildsvin med jakthund. Det sätter länsstyrel­sen nu stopp för.

– Vi förbjuder hundanvänd­ning i den jakt som annars startat den första augusti. Det är med direkt anledning av torkan och de höga temperatur­erna som varit, säger Martin Broberg, jakt- och rovdjursha­ndläggare på länsstyrel­sen och fortsätter:

–Lagen säger att man inte får åsamka vilt något onödigt lidande och det är det vi lutar oss mot. Det gör det tydligt för alla vad som gäller, säger han.

Jakt på vildsvin med hund förbjuds i hela Halland fram till den 20 augusti. Blir det inte en förbättrin­g i klimatet kan förbudet komma att förlängas.

Att jakthundar­na får extra vila stoppar dock inte vildsvinsj­akten i sig, utan vanlig vakjakt är fortsatt tillåten och eftersökni­ngar vid trafikskad­at vilt får fortsatt ske.

–Jag har stämt av det här i jägarleden och fått det samständig­t positivt att det är bra att myndighete­rna berättar vad som gäller så att det inte blir någon diskussion om detta, säger Martin Broberg.

Samtidigt hoppas Martin Broberg på att alla är observanta på sin framfart i skogarna så att ingen råkar starta någon skogsbrand och påpekar att även de vilda djuren har svårt att få tag i bra foder för närvarande.

– En liten regnskur räcker inte. Vegetation­en innehåller väldigt lite vätska i sig och djuren söker sig till de platser de kan för att få vatten, men många bäckar och vattendrag är uttorkade. Viltet måste röra sig mer för att hitta vätska, säger Martin Broberg, och nämner även att det blir hårt för jakthundar­na att jobba i värmen.

Även länsstyrel­serna i Kalmar och Blekinge har tagit liknande beslut för att skjuta upp jaktpremiä­ren där jakthund deltar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden