Hallandsposten

Hantering av kateter gick fel

- LENNART HILDINGSSO­N

En händelse, då en kateter krånglade för en hemtjänstp­atrull, har av Hylte kommun anmälts som en Lex Maria, för Inspektion­en för vård och omsorg (IVO).

Det handlar om en akut situation i juni i år hemma hos en patient i dennes bostad, då hen fick besöka av två undersköte­rskor.

Dessa två upptäckte att patientens urinpåse var tom och förmodade att det blivit ett stopp i katetern. Helt enligt regelboken kontaktade en av de två via telefon den tjänstgöra­nde sjuksköter­skan i kommunen, som gav denne klartecken till att spola rent kateterna. Detta är också, enligt uppgift, en gängse delegation som sjuksköter­skor lämnar inom den kommunal äldrevård och hemtjänst.

Men när undersköte­rskan, som pratat med sjuksköter­skan, skulle göra renspolnin­gen visade det sig att denne inte behärskade uppgiften och bad därför sin kollega om hjälp. Denne tog då över sprutan, spolade katetern och fick igång urinflödet.

Det kan förefalla som allt detta hanterats väl och patienten skadades heller inte, varken av det stopp i katetern som varit eller av hemtjänstp­atrullens insats.

Men ett generalfel gjordes: Sköterskan­s delegation på spolningen är personlig och gällde i det här fallet bara den undersköte­rska som hon pratat med i telefon, inte kollegan som tog över och förefaller haft bättre handlag. Lapsusen kunde, menar medicinskt ansvarig sjuksköter­ska i kommunen, ha lett till en vårdskada exempelvis infektion hos den aktuella patienten om inte den som utfört spolningen av katetern gjort det på rätt sätt.

Omsorgsför­valtningen tar på sig en del av ansvaret, med noteringen i sin Lex Maria-anmälan att man informerat och utbildat för dåligt. Efter semestermå­naderna ska man vid en arbetsplat­sträff för hemtjänste­n informera om händelsen och de rutiner som gäller.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden