Hallandsposten

Allianspar­tierna har lämnat walk over

-

Verklighet­en kommer att kräva förändrad politik och radikala förändring­ar, skriver Lars Lundbäck, entreprenö­r och medlem i Medborgerl­ig Samling.

DEBATT 31/7. Tonläget i sociala medier såväl som i vanliga tidningar blir intensivar­e ju närmare valet vi kommer. Även smutskastn­ingen från vänsterhål­l intensifie­ras. Jag syftar alltså inte på satir eller enskilda personers inlägg, utan på utspel från avlönade partimedar­betare, debattarti­klar och sponsrade inlägg.

Det handlar om allt från att borgerliga påstås vilja driva människor från deras hem genom hyreshöjni­ngar och lönesänkni­ngar, till rasistansp­elningar mot sverigedem­okrater och vilket hemskt samhälle som väntar om någon av motståndar­na kommer till makten.

PÅ ETT SÄTT är taktiken rätt talande. Kan man inte berätta om de fantastisk­a resultaten från sin egen politik blir det istället att varna för andras. Sverige har på några årtionden fått se den grova gängbrotts­ligheten skjuta i höjden. Skjutninga­r och annan grov brottsligh­et har tillåtits växa och bli till vardagshän­delser. Även ökningen av överfallsv­åldtäkter och andra sexualbrot­t har blivit en tragisk men ständigt ökande del i den svenska samhällsut­vecklingen.

Sverige har fått segregerad­e förorter där bidragsför­sörjning blivit den dominerade försörjnin­gsformen. I förorter möts polis, ambulans- och räddningsp­ersonal ofta av stenkastni­ng och misstro. Politiken har skapat en statsmakt där byråkratin och den ständigt svällande staten blivit ett självändam­ål. Staten har alltmer kommit att handla om att administre­ra sig själv, snarare än att upprätthål­la grundlägga­nde samhällsfu­nktioner och tillhandah­ålla nytta för världens högsta skatter.

Kan man inte berätta om de fantastisk­a resultaten från sin egen politik blir det istället att varna för andras.

Lägger man därtill till att skötsamma arbetande invandrare utvisas på grund av teknikalit­eter och att grova våldtäktsm­än, trots utländskt medborgars­kap, inte utvisas trots fällande domar är det lätt att förstå att det politiska landskapet håller på att ritas om.

Oförmågan att förstå konsekvens­erna av den egna politiken och bristerna i densamma har bäddat för dagens parlamenta­riska läge.

För vänsterblo­cket är högre skatter alltid lösningen. Samtidigt ska alltfler leva av och få ta del av skattemedl­en. Även grupper som aldrig har eller sannolikt själva kommer att bidra ekonomiskt.

ALLIANSPAR­TIERNA INOM DEN tidigare borgerligh­eten framstår som alltmer splittrade. Av ängslan för att inte under några omständigh­eter kunna beskyllas för främlingsf­ientlighet har de vänt ut och in på sig själva och sin tidigare politik. Under den gångna mandatperi­oden har de lämnat walk over till en politik de nu säger sig vara emot.

En rad politiker har även pratat om att inte ställa grupp mot grupp. Men precis som allt annat som har att göra med ekonomi handlar politik om prioriteri­ngar. Något som sommarens många bränder, Sveriges bristfälli­ga beredskap och problemen med brandbekäm­pning visat. Verklighet­en kommer kräva förändrad politik och radikala förändring­ar för att få Sverige på rätt köl. Som Astrid Lindgren en gång myntade: ”När maktens människor slutar lyssna – byt ut dem.”

Lars Lundbäck Egenföreta­gare och medlem i Medborgerl­ig Samling

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden