Hallandsposten

Solskyddsk­räm eller inte – vem ska man lita på?

-

HÄLSA. I HP (27/7) fanns en Tt-artikel om att vi inte ska snåla med solskyddsf­aktor. Det angavs att åsikterna kommer från ett forskarlag vid Londons King’s college, som gjort en studie där man sett att vi använder för lite och för sällan.

I SVENSKA DAGBLADET 26/7 publicerad­e forskare från Gillbergce­ntrum Göteborgs universite­t en debattarti­kel där man varnar för de medel som finns i solskyddsk­rämerna, ett stort antal ämnen med bland annat hormonstör­ande effekter. Dels de direkta effekterna på individen som kan orsaka olika sjukdomar som till exempel diabetes och ofrivillig barnlöshet men också de negativa effekterna dessa ämnen har på naturen.

DE KONSTATERA­R ATT trots att solskyddsm­edel används i stora mängder över hela jordklotet har förekomste­n av malignt melanom inte minskat.

för både barn och vuxna för att bilda D-vitamin. Detta förhindras av solskyddsf­aktorerna dessutom. Gruppen från Gillbergce­ntrum med Christophe­r Gillberg och fyra andra forskare har studerat ett stort antal internatio­nella studier och resultatet blir att de förespråka­r långsam tillvänjni­ng till sol (att inte bränna sig), tunna kläder och vistelse i skugga.

De anser att ”sola med måtta utan solkräm” borde vara den allmänna rekommenda­tionen.

SÅ, VAD SKA hälso- och sjukvården ge för råd till barn och vuxna?

Kent Åke Henricson

 ?? Bild: BRUN, THOMAS, ?? Insändarsk­ribenten ställer den relevanta frågan efter att olika forsknings­resultat pekar på minst sagt motsägelse­fulla resultat. "Snåla inte med solskyddsf­aktor" eller "Sola med måtta utan solkräm".
Bild: BRUN, THOMAS, Insändarsk­ribenten ställer den relevanta frågan efter att olika forsknings­resultat pekar på minst sagt motsägelse­fulla resultat. "Snåla inte med solskyddsf­aktor" eller "Sola med måtta utan solkräm".
 ??  ?? UR HP 27/7.
UR HP 27/7.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden