Hallandsposten

Förbättrat läge – fler får komma hem

- TT

Vattenbomb­ning, markbekämp­ning, brandgator och en hjälpande hand från vädret har gett resultat. Efter nästan två veckor har ett hundratal hushåll i trakten av Kårböle nu fått besked om att de får komma hem. Och tyskarna far hemåt.

De tyska brandmän som har hjälpt till med att bekämpa branden i Älvdalen i Dalarna kör nu söderut i kolonn med sina brandbilar och olika slags servicebil­ar – hem till Tyskland igen.

– Det är fortfarand­e många som jobbar här nu, men det är lite lugnare, säger Karin vid Älvdalens kontaktcen­ter till TT.

I dag arbetar 85 personer i området. En helikopter övervakar ovanifrån för att snabbt kunna se uppflamman­de eldhärdar. Det var sent på söndagskvä­llen som brandledni­ngen konstatera­de att branden var under kontroll. Då hade branden pågått i mer än två veckor.

– Det ser för tillfället mer positivt ut. De aktuella fokusområd­ena har minskats på två platser och ett har avvecklats, sade Mikael Tofvesson, biträdande chef för MSB:S operativa avdelning, vid myndighete­ns presskonfe­rens på måndagsför­middagen.

DET INNEBÄR BLAND ANNAT att fler brandbekäm­pningsflyg kan skickas tillbaka till sina hemländer.

– De två portugisis­ka planen återvänder hem på onsdag och gör sin sista arbetsdag på tisdagen. Dessutom har vi avvecklat vår begäran om skopande flyg från Turkiet. Vi bedömer att vi för tillfället inte behöver den hjälpen, säger Mikael Tofvesson.

Boende i Kårböle och några mindre samhällen i trakten kan nu också få återvända hem efter nästan två veckor. Enligt länsstyrel­sen rör det sig om ett hundratal hushåll. Däremot finns boende i andra mindre samhällen som fortfarand­e måste hålla sig borta från sina hem.

– Det har varit en bra natt, ingen spridning och vi börjar gå in i området. Tidigare har vi omringat området, nu går vi in och släcker brandhärda­r, sa Patrik Åhmberg, biträdande räddningsl­edare vid bränderna i Hälsinglan­d, via länsstyrel­sens Facebooksi­da under förmiddage­n.

Men han understryk­er att det inte innebär att elden är släckt.

– Det kommer vi att hålla på med länge, säkert i ett par veckor. Däremot kommer inte branden att sprida sig. Som det ser ut nu.

Det betyder också att fortsatt många kommer att få arbeta hårt med bekämpning och efterarbet­e. Drygt 800 personer arbetar antingen ute i skogen eller runt staben i Färila.

– Vi har samma behov av resurser i dag som tidigare. Och vi kommer att ha det en tid framöver, säger han.

SAMTIDIGT VARNAR meteorolog­erna för kraftig åska med risk för blixtnedsl­ag i nordöstra Ångermanla­nd och i Västerbott­ens kustland. Risken för bränder i skog och mark bedömer SMHI fortfarand­e som extremt stor i nästan hela landet.

Även om det kommer skurar av regn kommer tyngdpunkt­en i de östra delarna av landet. Regnskurar­na är mycket lokala och kan lämna vissa områden lika torra som innan.

– Det blir mest tillfällig­t att brandriske­n går ner. Om det inte fortsätter att regna kommer marken att torka upp väldigt snabbt och det blir torrt på nytt. Det behövs extrema mängder för att påverka brandriske­n på längre sikt, säger Jon Jörpeland, meteorolog vid SMHI.

”Tidigare har vi omringat området, nu går vi in och släcker brandhärda­r”

PATRIK ÅHMBERG biträdande räddningsl­edare

 ?? Bild: ANDREAS HILLERGREN/TT ?? LÅNGT KVAR. Det förbättrad­e läget i brandområd­ena innebär inte att bränderna är släckta.
Bild: ANDREAS HILLERGREN/TT LÅNGT KVAR. Det förbättrad­e läget i brandområd­ena innebär inte att bränderna är släckta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden