Hallandsposten

Miljardpak­et till bönderna

SVERIGE: 1,2 MILJARDER KRONOR I KRISPAKET EFTER TORKAN

-

Regeringen avsätter 1,2 miljarder till lantbruakr­e som prövats svårt av torkan. Lantbrukar­nas riksförbun­d välkomnar stödet, men tycker att det går för långsamt.

Torkan har gjort att de svenska skördarna är de lägsta på 25 år och många lantbrukar­e måste importera grovfoder till sina djur för att inte tvingas att slakta i förtid. Men att importera foder eller ge sina egna sinande skördar till djuren kostar pengar och många bönder riskerar att gå i konkurs.

Men nu kommer ett krispaket till bönderna på 1,2 miljarder kronor.

– Det här är ett exceptione­llt stöd till svenska lantbrukar­e, men det beror också på att vi befinner oss i en exceptione­ll situation. Vi behöver ha en livsmedels­produktion i Sverige och det riskeras, därför är det här en angelägenh­et för hela det svenska samhället, säger finansmini­ster Magdalena Andersson (S).

I ett första steg ska regeringen betala 400 miljoner kronor under 2018 till lantbrukar­e som producerar mjölk, nötkött och lamm. Pengarna ska betalas ut så fort som möjligt, men senast i december.

– En normal mjölkgård kommer få ungefär 60 000 kronor i stöd, säger landsbygds­minister Sven-erik Bucht (S).

REGERINGEN SÄNKER OCKSÅ slakteriav­giften med 60 miljoner kronor.

 ??  ?? VÄNTAR PÅ STÖDET. Klara Olsson har 80 köttkor och dessutom massor av kvigor och kalvar. Hon välkomnar krispakete­t, betalats ut.
VÄNTAR PÅ STÖDET. Klara Olsson har 80 köttkor och dessutom massor av kvigor och kalvar. Hon välkomnar krispakete­t, betalats ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden